Dalmacija Split

inicijativa ‘za marjan’: Tražimo hitnu ostavku pročelnice Batinić Santro i savjetnice Mimice

Šundov: Batinić Santro i Mimica su osobe od našeg punog povjerenja

inicijativa ‘za marjan’: Tražimo hitnu ostavku pročelnice Batinić Santro i savjetnice Mimice

Članovi Inicijative  tvrde da je očitovanje Ministarstva razotkrilo kako je natječaj za Prvu vodu bio farsa u koju su upletene čelne osobe splitskog urbanizma. ‘To je novi dokaz da su gradske službe spremne kršiti propise kako bi udovoljile profit

Inicijativa za Marjan jučer je javno zatražila hitne ostavke Ružice Batinić Santro, pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, te Branke Mimice, savjetnice gradonačelnika Željka Keruma za urbanizam, i to zbog obmanjivanja javnosti u slučaju gradnje ugostiteljskog objekta Fani Horvat na plaži Prve vode u park šumi Marjan.

Naime, članovi Inicijative smatraju da je očitovanje Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša kako se na Marjanu ne mogu graditi novi ugostiteljski objekti prije donošenja Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO), a koji se očekuje tek za 18 mjeseci, razotkrilo kako je natječaj za Prvu vodu bio farsa u koju su, kako kažu, upletene čelne osobe splitskog urbanizma.

“Podsjetimo, pročelnica Batinić Santro na sjednici Gradskog vijeća posvećenoj zaštiti Marjana uvjeravala je vijećnike da je gradnja na Prvoj vodi moguća po Generalnom urbanističkom planu Splita. Štoviše, bila je i član žirija za natječaj na Prvoj vodi, u čijem programu nije rečeno da se do donošenja PPPPO-a na Marjanu ne može graditi ugostiteljski objekt za kojeg je raspisan natječaj. Savjetnica gradonačelnika za urbanizam, Branka Mimica, bila je zamjenica člana žirija, a u natječaj je bio uključen skoro cijeli Savjet za urbanizam. Međutim, PPPPO spada u strateške prostorne dokumente i može izmjeniti “pravila igre“ koja je postavio GUP.

Dapače, Ministarstvo kulture, čija suglasnost je potrebna za donošenje PPPPO-a, njegovim izrađivačima u Županiji poslalo je mišljenje po kojem se na uređenim plažama ugostiteljski objekti imaju postaviti na manje vrijednim površinama koje nisu pokrivene šumom.

Dakle, uopće nije sigurno da će se smjeti graditi na šumom pokrivenim parcelama koje je kupila tvrtka “Latebra”!” Stoga smatramo da je natječaj bio farsa kojom se teren “Latebre” predstavio kao građevna parcela, kako bi mu se povisila vrijednost”, stoji između ostalog u priopćenju Inicijative za Marjan.

‘Natječaj je bio farsa’

Inicijativa je podsjetila i na izjave hradonačelnika Keruma koji je nakon velikog prosvjeda protiv gradnje na Marjanu rekao kako je i on protiv gradnje u park-šumi, te je pozvao državu i županiju da otkupe parcele njegove nevjenčane supruge, odnosno da joj daju zamjenske građevne parcele na području grada.

“To nije kraj manipulacija. Sve i da je GUP-om dozovljeno prije PPPPO-a izdavati dozvole za gradnju u Park šumi, čak i u tom slučaju bi natječaj za Prvu vodu predstavljao grubu prevaru. Naime, GUP navodi da se na uređenim plažama treba planirati sadržaje u funkciji kupališta - svlačionice, sanitarne čvorove, tuševe, kabine, garderobe i manje ugostiteljske objekte.

Suprotno tome, pobjedničko riješenje Nenada Mikulandre je javnim sadržajima kupališta (muški i ženski WC i dvije garderobe) dodjelilo bijednih 21 četvorni metar, dok je za komercijalne sadržaje „Latebre“ (restoran, sanitarije i caffe), osiguralo 265 četvornih metara - dakle, preko devedeset posto izgrađene površine!

Riječ je o smišljenom oduzimanju javnih sadržaja radi privatnog profita. Dobiveno je idejno riješenje koje uopće nije “manji ugostiteljki objekt“ namjenjen ljudima u kupaćim gačicama, nego drugim nekim gostima”, tvrde u Inicijativi.

Članovi Inicijative ovom prilikom dotakli su se i planirane stanogradnje na sjevernoj, kontaktnoj zoni park šume Marjan, gdje je Ministarstvo zaštite okolišaje oborilo lokacijsku dozvolu za 16 stanova, kao i dozvolu za rekonstrukciju Puntarske ulice s kojom se trebala omogućiti gradnja tih stanova.

Profiterska gradnja

“To je novi dokaz da su gradske službe spremne kršiti propise kod izdavanja dozvola kako bi udovoljle profiterskoj gradnji. Zbog svega navedenog bi minimum građanske pristojnosti od strane Ružice Batinić Santro bio da se povuče s funkcije pročelnice za urbanizam kojoj nije dorasla. Isto to bi svakako trebala učiniti i Branka Mimica, koja je do dolaska za gradonačelnikovu savjetnicu za urbanizam bila direktorica tvrtke “Beryllus” koja je gradila stanove upravo u Park šumi Marjan. Njih dvije su svojim radom i zastupljenim stavovima pokazale da su ili nestručne, ili, što je još gore, u službi privatnih interesa”, stoji na kraju priopćenja Inicijative za Marjan.

Leo KOVAČIĆ

Šundov: One su osobe od našeg punog povjerenja

Pročelnica Batinić Santro i gradonačelnikova savjetnica Mimica nisu komentirale zahtjeve Inicijative “Za Marjan” za njihovim ostavkama. Umjesto njih, to je učinio dogradonačelnik Jure Šundov.

- Ružica Batinić Santro i Branka Mimica su osobe od punog povjerenja ove gradske vlasti i do sada su sve radile sukladno zakonima Republike Hrvatske. Što se tiče Inicijative “Za Marjan”, njih ne bi komentirao. Oni imaju neke svoje ciljeve i razloge zašto ovo sve rade, no mi ćemo i dalje nastaviti voditi grad u skladu sa zakonima - kazao je Šundov.

Naslovnica Split