Dalmacija Split

Dodijeljene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

U sklopu 3. Kongresa hrvatskih arhitekata, koji se održava u Le Meridien Lavu, u četvrtak navečer u Palači Milesi proglašene su ovogodišnje arhitektonske nagrade koje dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata.

Nagradu Bernardo Bernardi, za područje oblikovanja i unutrašnjeg interijera, dijele Nikola Bašić, za spomen obilježje poginulim vatrogascima na Kornatima, te Studio Up (u suradnji sa Ivanom Franke i Silvijem Vujčićem) za poslovnu zgradu sjedišta Spectator grupe.

Nagradu “Drago Galić”, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2010., dobili su Marija Burmas i Ivo Lola Petrić za višestambenu građevinu POS-a u Vrgorcu. Godišnju nagradu “Viktor Kovačić”, za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje, dijele Igor Franić, za zgradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, te Mario Perossa za Gradsku sportsku dvoranu u Novigradu.

Nagrada “Viktor Kovačić” za životno djelo dodjeljena je arhitektu Edi Šmidihenu iz Zagreba. A Nagradu “Neven Šegvić”, za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma, dobio je Tomislav Premerl za ukupni znanstveno-istraživački i publicistički rad na području arhitekture i urbanizma.

Ovom prilikom u Palači Milesi otvorene su i dvije izložbe. Pored „Godišnje izložbe arhitektonskih ostvarenja“, postavljena je i retrospektivna izložba realizacija nagrađenih u periodu od  1990. - 2009.

Inače, otvaranje dviju izložbi i dodjela nagrada privukli su neočekivano velik interes splitskih arhitekata i studenata arhitekture, a predsjednik UHA-e Hrvoje Hrabar proglasio je ova događanja, kongres i izložbe najvećom feštom arhitekture dosad.

Međutim, napomenuo je da dodjela dvojnih nagrada izaziva nezadovoljstvo kod predsjedništva te organizacije te da se razmišlja da se ubuduće uvede više nagrada i da se drukčije kategoriziraju.

Sandi VIDULIĆ
Naslovnica Split