StoryEditorOCM
Dalmacijalavlji posao

Država i vjernici osiguravaju dva milijuna kuna za obnovu trogirske katedrale

Piše PSD.
21. travnja 2010. - 00:17
Nakon što je ovih dana završena obnova južnog portala na trogirskoj katedrali sv. Lovre, odmah je postavljena skela za uređenje njezina istočnog pročelja, a istodobno su nastavljeni radovi i na uređenju unutrašnjosti.

U sklopu južnog portala restauriran je romanički portal i romaničko zidno platno koje se nalazi između dva pilastra te su očišćeni figuralni odvodi za kišnicu koje je početkom 15. stoljeća izgradio šibenski kiparski majstor Petar Pozdanić, a obnovljena su i Kneževa barokna vrata iznad kojih se nalazi natpis biskupa Preguana koji datira gradnju katedrale 1213. godine.

Najljepši pogled

Pročelnik Konzervatorskog odjela Trogir dr. Radoslav Bužančić, uz čiji se stručni nadzor radovi obavljaju, ističe kako je bilo prijeko potrebno pristupiti uređenju istočnog pročelja koje je najugroženiji dio vanjštine trogirske prvostolnice.

Ono je, veli Bužančić, najviše izloženo udarima kiše i vjetra, zbog čega kroz fuge ulazi voda čak i na glavni oltar.

Složen i izuzetno zahtjevan građevinski posao sanacije zidova, fuga, te istočne rozete i čišćenja trebao bi potrajati nekoliko mjeseci – najavio je.

- Pogled na istočno pročelje najljepši je pogled na trogirsku katedralu - rekao je Bužančić. Što se, pak, uređenja unutrašnjosti tiče, nakon kapela sv. Jere, Ivana, Dobre smrti, Caritasa, sakristije, pulpita, ciborija, na red je došla obnova samog broda i unutrašnjih zidova. U tijeku su radovi na prvm i drugom traveju od ukupno njih pet.

Doznajemo kako je novac za spomenuti “lavlji posao”, kako ga je Bužančić nazvao, a čiju je ukupnu vrijednost procijenio na oko 2 milijuna kuna, osiguran iz državnog proračuna u sklopu projekta Ministarstva kulture u iznosu od 300.000 kuna, no da će ostatak ipak najvećim dijelom osigurati župni ured Sv. Lovre, i to zahvaljući don Pavlu Piplici koji sve prihode usmjerava za obnovu katedrale.

Bužančić računa da će do iduće godine, kada se obilježava značajna obljetnica 900. godina od smrti sv. Ivana, trogirskog biskupa i zaštitnika, završiti najznačajniji radovi na cjelovitoj obnovi katedrale, njezinih dokumenata, arhive, starih knjiga, liturgijskog zlata i srebra, te knjižnice.

Trogirska prvostolnica tako će biti prva u Hrvatskoj koja je u ovom stoljeću obnovljena prema najsuvremenijim konzervatorskim tehnikama po kojima se njezina izvornost potpuno sačuvala, zaključio je Bužančić.

tekst i foto: Gordana DRAGAN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:43