StoryEditorOCM
Dalmacijastanovnici mjesta na istoku najsunčanijeg otoka bez zdravstvene zaštite

Liječnici nikako neće u Sućuraj

Piše PSD.
17. svibnja 2008. - 00:07
Liječnica je otišla s otoka i na natječaj se nitko nije javio, pa već mjesec i pol u Sućurje stiže zamjena s kopna

Do kada će se čekati na liječnika / Ivo Ravlić/ CROPIX
Već mjesec i pol dana mještani Sućurja na otoku Hvaru muku muče kako doći do liječnika. Nakon iznenadnog odlaska dotadašnje liječnice, nitko se nije javio na raspisani natječaj, pa Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, pod koji spada ambulanta u Sućurju, pokušava spasiti situaciju slanjem povremenih zamjena.

Sve kritične situacije koje nastaju kad nema liječnika, pokušavaju riješiti medicinske sestre Ida i Jadranka Franičević, a zatim šalju pacijente u Makarsku, do koje ima 30 minuta trajektom te tridesetak kilometara autobusom, odnosno u Stari Grad, mjesto udaljeno 60 kilometara.

- U Sućurju prevladava starija populacija kojoj je nužna liječnička pomoć. Počinje i turistička sezona, a treba znati da tada u Sućurju bude i pet puta više osoba nego tijekom zime - kaže medicinska sestra Ida Franičević iz ambulante Sućuraj, te dodaje kako rješenje moraju zajednički naći Dom zdravlja i Hitna pomoć.

Naime, za vrijeme radnog vremena ambulante, za zdravlje Sućurana brine se liječnik u ambulanti, dok nakon radnog vremena to prelazi u nadležnost Hitne pomoći. Uobičajeno je bilo da bi liječnik koji je radio u ambulanti nakon radnog vremena bio u pripravnosti, te tako 24 sata dnevno brinuo o zdravlju mještana. Veliki je problem što kad liječnik jednom počne raditi u mjestu, teško pronalazi zamjene, te je katkad tjednima i mjesecima “prikovan” uz Sućuraj bez mogućnosti kraćeg ili duljeg izbivanja iz njega.

- Na natječaj koji je bio raspisan do neki dan nitko se nije javio za radno mjesto u ambulanti u Sućurju. Počeli smo pregovarati sa dva liječnika, jednim iz Vukovara, dok je drugi iz Bosne i Hercegovine, ali riječ je o Hrvatu koji ima sve potrebne papire za rad u našoj zemlji - doznajemo od dr. Mirana Propadala, ravnatelja Županijskog doma zdravlja.

Natječaj će se ipak još jednom ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:42