StoryEditorOCM
Dalmacija32 KUBIKA SMEĆA u krilu

Volonterima se u velikoj akciji pridružila samo tri mještanina, a znatiželjnici su 'kontrolirali' iz kafića: 'Nitko nas nije ni zvao. I mi sami svakog ljeta čistimo podmorje'

25. rujna 2019. - 16:55

U samo nepuna dva sata ronjenja iz podmorja u Krilu Jesenicama uklonjena su nevjerojatna 32 kubična metra otpada! Znate li kolika je to količina? Otprilike dva puna najveća kamiona za odvoz smeća ili nekoliko manjih kamiona. U svakom slučaju, previše.

To su nam potvrdili i sudionici velike ekološke akcije održane prethodnih dana u Krilu na inicijativu "Green saila", organizacije iz Splita koja potiče ekološke prakse u nautičkom sektoru. Akciju su, moramo ih spomenuti, podržali "Travel Matters Foundation", hotel "Krilo", trgovački lanac "Lidl", komunalna služba "Peovica", a otpad iz mora vadili su članovi UPA "Rostrum" Split, uz pomoć ronilaca Javne vatrogasne postrojbe Split, Podvodno istraživačkog kluba "Mornar", organizacije "ImpactTrip" te ronilačkoga kluba "Calypso" iz Omiša.

Svi oni okupili su se na trećoj akciji čišćenja podmorja koja je još jednom upozorila na katastrofalno stanje našeg podmorja, u koje se baca sve i svašta.

– Hrpe građevinskog otpada, zidovi kupaonica, lavandini, WC školjke, kantice s bojom, pineli, tapeti, plahte, boce, crijeva, željezo, automobilske gume, dijelovi brodskih konstrukcija, razni alati, čak i usisivači i dječja kolica! Izbor veći nego u najvećim trgovačkim lancima. Sve ovo posljedica je ljudskog nemara, uglavnom lokalnog stanovništva. Iza nas su također dvije akcije čišćenja i iako svaki put akcija izgleda kao Sizifov posao, promjene su vidljive, a naša volja i entuzijazam su neuništivi – kazali su sudionici akcije, iskusni ronioci koji su se nagledali otpada ispod morske površine i vadili ga na kopno, no stanje u Krilu Jesenicama sve ih je neugodno iznenadilo.

Konačno, riječ je o mjestu koje se diči dugogodišnjom tradicijom brodogradnje i turističke flote, kao i kvalitetnom apartmanskom uslugom. Nažalost, gosti nemaju pojma što se krije u moru pred njihovim apartmanima.

Ovoj akciji odazvao se velik broj volontera i samo tri (!) lokalna stanovnika. Kako to obično biva, neki su iz kafića znatiželjno gledali kako iz mora izranjanju ogromne količine otpada, drugi su zaobilazili rivu, a predstavnika vlasti nigdje. Pitali smo stoga Mjesni odbor Krila Jesenica zašto nisu dali svoj obol takvoj trećoj akciji u njihovu mjestu.

– Nitko nas nije ni zvao! U medijima smo pročitali da je bila neka akcija. Inače, svakog ljeta organiziramo akcije čišćenja... – kratko su nam rekli i vratili se svojim obvezama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:17