StoryEditorOCM
Dalmacijavrije oko pekare

Kaštelanski poduzetnik zaratio sa Sinjanima zbog vrijedne nekretnine: Dimnjak je moj, teleoperateri ostaju!; Vijećnici mu odgovaraju: U tom slučaju nema prenamjene!

24. rujna 2019. - 23:45
Sinjski vijećnici tvrde da se tražena prenamjena zone u Ulici Miljenka Buljana neće provesti dok se ne uklone bazne stanice

Kada je ugašena industrijska pekara u sinjskoj Ulici Miljenka Buljana prije nešto više od dvije godine promijenila vlasnika, prvi potez splitske tvrtke "Ganga" bilo je omogućavanje jednom teleoperateru da na tom objektu postavi baznu stanicu.

Kako je bivša "tvornica kruha" u neposrednoj blizini autobusnog kolodvora, dvaju velikih prodajnih centara, kompleksa stambenih zgrada i brojnih obiteljskih kuća, građani su javno izražavali veliko nezadovoljstvo, ali sve je bilo uzaludno. U okviru priprema postupka za izmjenu i dopunu sinjskoga Generalnog urbanističkog plana (GUP), među zainteresiranima za prenamjenu određenih zona pojavila se i "Ganga".

Prostor nekadašnje pekare u prostorno-planskim dokumentima bio je i još uvijek je označen kao zona industrije. "Ganga" je zatražila da njezine nekretnine dobiju poslovnu, odnosno gospodarsku namjenu. Taj zahtjev naišao je na nepodijeljenu suglasnost gradskih vijećnika, ali uz jedan uvjet: da sa zgrade bivše pekare ukloni telekomunikacijske "antene".

U tom je kontekstu sinjski parlament, donoseći odluku o pokretanju postupka za izmjenu i dopunu GUP-a, donio i odgovarajući zaključak. Dok su gradski vijećnici očekivali da će tako makar jedna bazna stanica biti maknuta iz gusto naseljenog dijela grada, u "Gangi" su povukli potez koji je šokirao najveći broj lokalmnih zastupnika, a skupina nezadovojnih građana spontano je održala prosvjed s kojega su državnu političku vrhušku glasno upitali zašto ugrožavaju njihovo zdravlje i rade li u interesu građana ili u korist profita teleoperatera čiji su vlasnici, kao što je poznato, inozemne tvrtke.

– Moj prozor je udaljen od ovoga što su napravili svega 15 metara – navela je prosvjednica Anđelka Jurić.

– Kod mene je još bliže. Kuća mi je od antene udaljena samo desetak metara. Prvu stanicu postavili su prošle godine na Dan mrtvih, na sami praznik. Od mene kao vlasnice susjedne parcele nikada nitko nije tražio nikakvu suglasnost – bila je ogorčena Vesela Jelinčić.

– Ja sam tu iz susjedstva. Kuća mi je udaljena manje od 100 metara. Svima nam je poznato da su u Hrvatskoj skrojili propise po kojima za postavljanje baznih stanica ne treba građevinska dozvola. Oni su, međutim, ovdje rušili i gradili bez građevinske dozvole. Industrijski dimnjak fizički su odvojili od objekta pekare za koju je bio napravljen. Oko temelja dimnjaka postavili su golema armirano-betonska ojačanja, a armiranim betonom učvrstili su i sami dimnjak. To je bila gradnja za koju nisu tražili ni dobili građevinsku dozvolu. To je bespravno izgrađeni objekt. Evo prilike pravnoj državi, neka se iskaže, jer bespravna gradnja po zakonu je kazneno djelo – izjavio nam je Željko Poljak.

S prosvjednicima je bio gradski vijećnik Miro Bulj koji je ponavljao da bazne stanice zračenjem ugrožavaju zdravlje ljudi, da se samo u Hrvatskoj mogu postavljati bez građevinskih dozvola te da je u konkretnom slučaju grubo prekršen sinjski GUP koji propisuje najmanju udaljenost bazne stanice od stambenog objekta. Bulj je pisao i Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) od čijeg je predsjednika Tonka Obuljena dobio odgovor iz kojega proizlazi da bazna stanica na ex pekari nije postavljena nezakonito.

Prije nekoliko dana na adrese gradskih vijećnika stiglo je pismo kaštelanskog poduzetnika Slavka Gotovca, člana Uprave "Gange", široj javnosti poznatog po ranijim ulaganjima u aparate za igre na sreću, a posljednjih desetak godina po kupnji niza nekretnina na atraktivnim lokacijama širom Splita i Dalmacije, ali i u Zagrebu.

Usporedno s tim, Gotovac je dosta bio angažiran i u sportu, konkretno u tadašnjem trećeligašu "Valu" iz Kaštel Starog kojeg je financijski značajno pomagao, ali i od gradskih vlasti tražio mogućnost izgradnje poslovnog centra uz igralište, dok je slične planove imao dok je figurirao kao potencijalni novi vlasnik pulskog prvoligaša "Istre 1961".

Gotovac u svojome dopisu sinjskim političarima navodi da "Ganga" nije dobila nikakvu odluku Gradskog vijeća vezano za prenamjenu prostora bivše pekare iz industrijske u gospodarsku, odnosno poslovnu namjenu. Ističe kako je Vijeće prilikom donošenja odluke o pokretanju izmjene i dopune GUP-a navelo da se prenamjena dozvoljava nakon trajnog uklanjanja bazne stanice čime je, kaže, "postavilo nejasan, proturiječan i protuzakonit uvjet".

– Privremeno ili trajno uklanjanje bazne stanice nije u našoj dispoziciji niti raspolažemo bilo kakvim pravima na elektroničko-komunikacijskoj opremi nego su uređaji u vlasništvu operatera "Tele 2" i "Hrvatski telekom". Sukladno Vladinoj Uredbi o mjerilima razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme, "Ganga" je stekla pravo davanja u zakup površine za postavljanje baznih stanica. Zbog svega toga predlažem Gradskom vijeću da usvoji zahtjev "Gange" za prenamjenu prostora bivše pekare – ističe poduzetnik.

– Čvrsto ostajem pri zaključku Gradskog vijeća da se ukloni bazna stanica s bivše pekare. Njihov zahtjev za izmjenu namjene toga prostora nećemo razmatrati dok ne udovolje našem zahtjevu. Vijećnici HDZ-a i ja ćemo na tome ustrajati jer nam je primatni interes otklanjanje bilo kakve prijetnje zdravlju naših građana – kaže Anđelko Bilandžić, potpredsjednik Gradskog vijeća i šef sinjskog HDZ-a.

– Kad se gospodin Gotovac poziva na Vladinu Uredbu i tvrdi da su stekli pravo iznajmiti svoj prostor za postavljanje baznih stanica, ja ću se pozvati na naš GUP koji propisuje da takvi uređaji moraju biti izmaknuti iz naselja. Stoga ću u ime Mostova vijećničkog kluba predložiti Vijeću dopunu naše odluke o pokretanju postupka za izmjene i dopune GUP-a na način da bivšu pekaru isključimo iz procesa izmjene namjene. Kad "Gangi" odgovara da iznajmljuju taj prostor za postavljanje baznih stanica, nama u tom slučaju odgovara da bivša pekara zadrži industrijsku namjenu – ističe Miro Bulj.

'Zakon se mora poštivati, a zdravlje građana zaštititi'

Na naš upit o svemu se u pisanom odgovoru očitovala i gradonačelnica Kristina Križanac:

– Što se tiče zahtjeva tvrtke "Ganga", mogu reći da je Gradsko vijeće donijelo odluku o izmjenama i dopunama GUP-a koja je obvezujuća, a obuhvaća precizno navedene razloge izmjena. Proceduru donošenja izmjena i dopuna GUP-a propisuje Zakon o prostornom uređenju i ta će se procedura bez iznimke provesti. Kao gradonačalnica smatram da zakonska regulativa i procedure moraju biti u interesu građana i zaštiti njihova zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:36