StoryEditorOCM
DalmacijaSpas za jadrankamen?

Mile Grbić prije 33 godine bez ičega je otišao u Kaliforniju, a sada se vraća kao uspješan biznismen: Sa svojom djecom želim ponoviti američki uspjeh, našli smo pravi izazov

5. svibnja 2019. - 00:45

Nakon sedam godina provedenih u stečaju, pučiški "Jadrankamen" je na najboljem putu da konačno dobije novog vlasnika koji je proteklih dana još jednom razgledao postrojenja, kamenolome i pilane nekadašnje perjanice bračkoga gospodarstva te ponovno izrazio svoju spremnost ispuniti već prije dana obećanja i obveze.

Riječ je o našem poslovnom čovjeku Mili Grbiću s adresom stanovanja u Kaliforniji.

- "Jadrankamenu" je prijeko potreban ozbiljan investitor, a biznismen Mile Grbić je upravo to - kazao je Marino Kaštelan, pučiški općinski načelnik i predsjednik odbora vjerovnika, te dodao kako su se u stečaju smirile strasti i stabiliziralo poslovanje.

U nabavu nove opreme i strojeva uloženo je 10 milijuna kuna, namiren je dobar dio duga prema radnicima i sada je pravo vrijeme za izlazak iz stečaja.

Mile Grbić je od ukupnih 210 milijuna kuna, koliko sada iznosi dugovanje "Jadrankamena", spreman isplatiti vjerovnicima oko 103 milijuna kuna, od čega bi dug radnicima namirio u cijelosti, i to već u prvoj godini od pravomoćnosti stečajnog plana. Dug prema Poreznoj upravi za poreze i doprinose također bi bio plaćen u prvoj godini, dok bi ostali vjerovnici trebali pristati na otpis dijela potraživanja i otplatu u roku od dvije godine.

U nabavu nove opreme za pilanu i kamenolome novi potencijalni vlasnik predviđa dodatna ulaganja od oko pet milijuna eura u prve četiri godine svjestan da se bez modernizacije ne može zadržati korak na izbirljivom svjetskom tržištu. Broj radnika u prvim godinama porast će između 15 i 20 posto, a istim tempom predviđen je i rast plaća.

Odbor vjerovnika ocijenio je da se radi o dobroj ponudi, pojasnio je Marino Kaštelan, pa je od investitora dodatno zatraženo da uplati jamstvo za ozbiljnost ponude u iznosu od milijun kuna, što je Mile Grbić odmah učinio te je potpisao i sporazum prema kojemu se to jamstvo naplaćuje u slučaju da odustane od ponude ili ne izvrši neku od obveza u tijeku donošenja stečajnog plana.

Tko je Mile Grbić, investitor u "Jadrankamen"!?

Prije 33 godine otišao je iz Privlake pokraj Zadra skoro bez ičega u daleku Kaliforniju. Počeo je s građevinskim iskopima, a poslije je posao širio i razgranao na građevinski materijal, posebno tehnički kamen. Na kraju je jedna od njegovih tvrtki dobila i kalifornijsku licenciju kao jedan od centara za reciklažu građevinskog materijala. Uz puno rada i samoodricanja učinio je puno, stvorio imetak, ali i ugled.

- Ostvario sam svoj američki san - kazao je Mile Grbić, a potom je pojasnio kako je došao na ideju da uloži novac u "Jadrankamen".

Dok je lanjske godine bio u Hrvatskoj, čuo je da "Jadrankamen" traži ulagača. Sa stečajnom upraviteljicom Anči Bašić razgledao je proizvodne pogone te je sa sobom u SAD ponio uzorke kamena. Kad je te uzorke pokazao svojim poslovnim partnerima, odnosno američkim građevinarima, oni su bili oduševljeni jer je bijeli brački vapnenac po svojim karakteristikama jedinstven u svijetu.

- To je bio razlog zašto sam odlučio dati ponudu u stečajnom postupku nad "Jadrankamenom" i proširiti posao na arhitektonski kamen koji bi se dobrim dijelom izvozio upravo na američko tržište. Tamo se traži preciznost i kvaliteta i onda nema problema ni za plasman ni za cijenu - iznio je svoje namjere Mile Grbić.

A da misli ozbiljno, svjedoči i podatak da je s njime u Pučišćima bio i njegov sin Roko, koji zajedno s njegove dvije kćerke polako preuzima poslove.

- Želim skupa s njima ovdje u Hrvatskoj ponoviti uspjeh koji sam postigao u Americi. Doduše, u "Jadrankamen" treba puno uložiti, ali ovaj posao gledam dugoročno kao izazov ne samo za mene, nego i za moju djecu - zaključio je Mile Grbić.

Marin Kaštelan i Anči Bašić predstavili su investitora Grbića u Ministarstvu financija, gdje su dobili određene preporuke oko pripreme stečajnog plana kako bi ga država u konačnici kao ključni vjerovnik mogla i prihvatiti. Istodobno je Općinsko vijeće Pučišća još jednom potvrdilo strateški interes "Jadrankamena" za tu bračku jedinicu lokane samouprave.

- Cilj nam je do kraja svibnja usuglašeni stečajni plan predati u proceduru Trgovačkom sudu u Splitu, nakon čega bi sudac trebao sazvati skupštinu vjerovnika na kojoj bi se donijela konačna odluka o prihvaćanju plana. Mislim da je ovo prava, ali vjerojatno i zadnja šansa za "Jadrankamen" i zato sada svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti - znakovito je poručio Marino Kaštelan.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:56