StoryEditorOCM
Dalmacijačari podzemlja

Povajska lipotica ide do srca Brača: speleolozi otkrili prolaz koji vodi u veliku dvoranu

12. travnja 2019. - 18:02

Veliko zanimanje prije mjesec dana izazvala je druga po redu škola speleologije Planinarskog društva "Profunda", koju je proteklog vikenda završilo 13 odabranih polaznika.

Kroz intenzivni program predavanja i prakse, uz pratnju iskusnih speleologa i instruktora, polaznici su posjetili šest jama, neke od najljepših i najzanimljivijih koje Brač krije u svojoj nutrini. Između ostalih, spustili su se u 30 metara dubok otvor u jednu od najljepših bračkih jama, s pravom nazvanu Povajska lipotica, prepunu špiljskih ukrasa. Budući da svijet podzemlja, osim ljepota, krije i ljudsku nekulturu, polaznici su u špilji zatekli i velike količine smeća, koje su iznijeli vani.

Na Braču, prema saznanjima, ima oko 280 speleoloških objekata. Od toga su 15 posto špilje, a ostatak jame. Veliki dio ucrtala je vojska još pedesetih godina prošlog stoljeća, pa se tragom njihova istraživanja nedavno otkrila i Spuža jama blizu Dračevice. U vojnim je knjigama ucrtana kao svega 18 metara duboka jama, pa su se dugo odgađala daljnja istraživanja.

Iznenađenje je uslijedilo kada su se brački speleolozi iz "Profunde" spustili do dna prvog otvora, otkrivši prolaz koji vodi u veliku dvoranu, netipičnu za bračke jame, koja se prožima u puno širi sustav, što ovoj ekipi pruža još izazova za istraživanje.

- Bez novih kadrova nema ni daljnjih istraživanja. Ako ih od trinaestero ostane dvoje koje će nastaviti istraživanja i pridružiti nam se u odsjeku, možemo biti više no zadovoljni - kaže Davor Cvitanić, predsjednik PD-a "Profunda" i voditelj škole.

Slaven Nižetić, pročelnik Odsjeka za speleologiju i jedan od instruktora u školi dodaje da će školarci, nakon položenog ispita, moći s iskusnim speleolozima istraživati nove jame, a poznate jame ponovno posjetiti i iscrtati.

PD "Profunda" osnovan je 2002. godine u Selcima i okuplja članove iz svih dijelova Brača. Djeluju u dvije sekcije: speleološkom odsjeku i planinarsko-izletničkoj sekciji, a nedavno je školovana i aktivna markacijska sekcija.

Njihov cilj je upoznavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti kojima otok Brač obiluje, kao i organizacija predavanja, te škola, kako bi svojim djelovanjem sudjelovali u očuvanju, vrednovanju i zaštiti prirodne i kulturne baštine otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:26