StoryEditorOCM
Dalmacija'kadrovsko devastiranje'

Bulj postavio ultimatum i najavio radikalne poteze: Nećemo dopustiti da se ponovi tragedija iz Metkovića i da se odgovornost svali na liječnicu!; Petric: Stvarno stanje je sljedeće...

7. ožujka 2019. - 14:14

- Uvjeti zdravstvene zaštite djece u sinjskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije su alarmantni i ako se hitno ne promijene neće biti mjesta čuđenju ukoliko se ponovi slučaj sličan nedavnoj tragediji u Metkoviću.

Otkako je jedna liječnica zbog bolesti spriječena u obavljanju posla, o oko 3.500 djece trenutno skrbi samo jedna pedijatrica iako bi po normativima u Sinju trebala raditi tri dječja liječnika, a u Trilju jedan. Za takvo stanje odgovorni su u prvom redu ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric i Splitsko-dalmatinska županija jer je to zdravstvena ustanova u njihovoj nadležnosti.

U ambulantu jedine pedijatrice u jednoj smjeni pristigne 150 do 200 djece, ponekad i više. Kakav kvalitet pregleda pod takvim opterećenjem ta liječnica može pružiti blesnoj djeci? Dokle ona može izdržati takav tempo? Hoće li žena oboljeti pa će nam djeca ostati i bez jedinog pedijatra?

Ovo je u četvrtak na konferenciji za novinare izjavio saborski zastupnik Miro Bulj koji je presicu održao ispred prazne pedijatrijske ambulante u Sinju, jer pedijatrica radi poslijepodnevnu smjenu, čija su zaključana vrata povremeno pokušavale otvoriti majke s djecom u naručju.

Bulj je upozorio da se kadrovsko devastiranje u ispostavi Doma zdravlja u Sinju događa u kontinuitetu otkako je pripajanjem jedinom županijskom 2003. godine ukinut Dom zdravlja u Sinju. Od tada je prestalo upućivanje mladih sinjskih liječnika na specijalizacije za što je prozvao sve župane od 2003. godine do danas, a ravnatelja dr. Petrica nazvao je "grobarom sinjskog zdravstva".

Navodeći da su iz županije problem u Sinju obećali rješiti slanjem na ispomoć specijalizanata, Bulj je kazao da su specijalizanti odbili doći raditi u alkarski grad kao pedijatri jer su pravno poučeni da nemaju pravo preuzimati odgovornost samostalnog liječenja djece.

- Prije 10 godina morali smo braniti rodilište, Sinj nema ni jednog radiologa, a žene umiru dok dođu na red za ultrazvučni pregled dojki. Ugasili su nam sve što se dalo ugasiti. Dajemo im rok do kraja ovoga tjedna da rješe problem s pedijatrima. U protivnom najavljujem radikalne postupke uz sudjelovanje svih udruga civilnog društva, majki, očeva i svih kojima je stalo do djece jer su djeca naša zadnja crta obrane. Nećemo dopustiti da se ponovi tragedija iz Metkovića i da se odgovornost svali na liječnicu. Sinju pripada 13 posto decentraliziranih sredstava koje županija dobija za zdravstvo iz državnog proračuna. Umjesto da taj novac curi tko zna kuda neka njime povećaju plaće liječnicima – kaže zastupnik Bulj dodajući da od odgovornosti ne može pobjeći ni gradonačelnica Sinja koja je prva trebala reagirati i o tome upoznati javnost. 

Petric: U Sinju rade dva pedijatra

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric poslao je medijima priopćenje koje prenopsimo u cijelosti: 

Iako je još prošli tjedan upoznat sa stvarnim stanjem u Sinju, a i od ranije zna jer sam mu to višekratno na Skupštinama SDŽ osobno pokušao objasniti kako u cijeloj Cetinskoj krajini ima samo nekoliko liječnika u DZ SDŽ (po jedan ginekolog, pedijatar i liječnik obiteljske medicine) i dalje koristi svaku priliku kako bi Župana i DZ, odnosno mene, okrivljavao za sve probleme zdravstva, ne samo u Sinju.

Stvarno stanje je slijedeće. U Sinju rade dva pedijatra, od toga jedna u DZ. Na žalost pedijatrica koja je privatnica ali ima ugovor sa HZZO-om i radi u iznajmljenom prostoru u domu zdravlja se razbolila. Osim zbog kolegijalnih razloga i brige za djecu ne postoji nikakva obaveza DZ da sudjeluje u rješavanju problema jer nema nikakve zakonske mogućnosti da DZ preuzme privatnu ordinaciju.

Usprkos tome isti dan po saznavanju pedijatrica doma zdravlja preuzela je skrb za sve hitne slučajeve bolesne kolegice, svjesno žrtvujući svoje vrijeme i oduzimajući vrijeme i svojim pacijentima. Na moju zamolbu uskočio je i prof. Saraga, glavni mentor specijalizantima u KBC Split i naložio da dio staža odrade u Sinju a ja sam obvezao našu pedijatricu da radi u istoj smjeni i nadzire mlade kolege.

Na žalost zbog administrativnih razloga to je trajalo samo tjedan dana. Sadašnja situacija je takva da pedijatrica DZ SDŽ pokriva sve što je u njenoj moći dok bolesna kolegica koja je, naglašavam, privatnica, ne pronađe zamjenu. Ta zamjena teško da može biti pedijatar jer ih na Zavodu za zapošljavanje nema, pa će DZ SDŽ i dalje obavljati stručni nadzor i pomagati, u granicama mogućnosti koje ima obzirom da je preko 70% svih liječnika u Županiji u statusu privatnika nad kojima DZ nema nikakve ovlasti. Što Miro Bulj jako dobro zna jer je i Saborski zastupnik.

Ukratko, DZ SDŽ nema i na može imati nikakve odgovornosti za rad privatnih ordinacija. Sve što smo napravili ili ćemo ubuduće raditi nije zbog obaveze već zbog brige za djecu Cetinske krajine i na tome ćemo ustrajati. Usprkos žarke želje Mira Bulja da, makar na štetu djece, pravi predstave a o sustavu ništa nezna ili još gore neistinito zbori.

PSD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:59