StoryEditorOCM
Dalmacijaizabrat će se samo najbolji

U vrličkoj radnoj zoni niču poslovni inkubatori: 'Već sada imamo više zainteresiranih od broja poslovnih prostora koji će biti izgrađeni, ovo će biti pogodak u sridu!'

27. veljače 2019. - 16:59
VRLIKA_radna_zona_Kosore_simulacija

U vrličkoj radnoj zoni Kosore u srijedu je položen temeljni kamen za izgradnju Poslovnog inkubatora. Zbog iznenadne spriječenosti najavljenog ministra gospodarstva Darka Horvata temeljni kamen zajednički su položili dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić i vrlički gradonačelnik Jure Plazonić. Među nazočnima bili su županijski pročelnik za gospodarstvo Anđelko Katavić, Jozo Sarač, ravnatelj županijske razvojne agencije RERA, vrlički gradski vijećnici na čelu s predsjednicom Dijanom Maras, gospodarstvenici koji već posluju u radnoj zoni Kosore i drugi.

Vrlički poslovni inkubator koji se gradi na parceli od 8.000 metara kvadratnih imat će korisnu površinu od 2.300 metara kvadratnih. U tom prostoru bit ukupno 12 poslovnih jedinica, šest poslovnih prostora za inkubatore od po 300 metara kvadratnih i još 6 ureda. Izgradnja će stajati 24 milijuna kuna od čega je 19,5 milijuna kuna osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj. Izvođač radova MP Beton obvezao se da će poslovni inkubator u Kosorama izgraditi u roku od godinu dana.

- Već sada imamo više zainteresiranih od broja poslovnih prostora koji će biti izgrađeni. To nam jamči da je ovaj projekt za Vrliku pogodak "u sridu", a kako će potražnja biti veća od ponude imat ćemo priliku izabrati najbolje – kazao je Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike.

- Ovo je veliki dan za Vrliku, ali i cijelu Cetinsku krajinu jer se stvaraju uvjeti u kojima će se poduzetnici početnici moći razvijati. Vrlika je uspješno osigurala EU novac za financiranje ovoga projekta i na tome im treba čestitati. Žjupanija će sa svoje strane u okviru raspoloživih mogućnosti dati svoj doprinos – kazao je dožupan Šošić.

Temeljni kamen, gradilište i graditelje blagoslovio je fra Ivan Šimunac iz kninskog samostana sv. Ante.

 

Tolušić u Košutama

Nakon što je u srijedu prijepodne u Splitu potpisao 175 ugovora o potporama novcem iz EU fondova poljoprivrednicima s područja Dalmacije, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u srijedu poslijepodne u pratnji dožupana Luke Brčića i gradonačelnika Trilja Ivana Šipića u Košutama je posjetio OPG Frane Mateljana.

Ovaj mladi poljoprivrednik sa završenom srednjom poljoprivrednom školom prije godinu dana preuzeo je OPG od majke Anđelke i oca Slavena, a koji su osnovali OPG prije 15-ak godina. Glavna im je djelatnost proizvodnja mlijeka. Trenutno imaju farmu muznih krava od 20-ak grla. Frane se kao mladi poljoprivrednik kojemu je to osnovno zanimanje natjecao na mjeru 6.1.1. te je dobio bespovratnih 50 tisuća eura. Tim će novcem, najavio je, obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju, urediti štalu i povećati broj grla na ukupno 35. 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:21