StoryEditorOCM
Dalmacijaškola za život

Svi su zapljeskali potezu zadrugara! Nitko više ne može gledati kako se djeci urušava strop nad glavom, otočani odlučno krenuli u rješavanje gorućeg problema

1. veljače 2019. - 00:07

Supetar je napravio prvi konkretan potez u pripremi za izgradnju nove zgrade osnovne škole u čijem će se sastavu nalaziti sportska dvorana i igralište.

Riječ je o gorućem problemu koji se neuspješno rješava već desetljećima. Nakon što je prije dvije godine prostornim planom određena lokacija, Grad Supetar je krenuo u otkup zemljišta.

Veliko razumijevanje iskazali su članovi supetarske Poljoprivredne zadruge koji su u dva navrata posvjedočili kako im je izgradnja školske zgrade i briga za učenike iznad svih drugih interesa.

Oni su najprije pristali zamijeniti dio zemljišta s gradom na način da su napustili teren u središtu Supetra i dobili ga u poslovnoj zoni Žedno Draga, a potom su pristali prodati Gradu svoj pogon zvan "Stolarija" koji se prostire na površini od oko 1145 metara četvornih za iznos koji je utvrdio sudski vještak, a isplata će se izvršiti u sljedećih pet godina, u 60 jednakih mjesečnih rata.

Taj iznos bit će uvećan za prosječnu godišnju stopu inflacije, a koju izračunava i objavljuje Državni zavod za statistiku.

Ovom potezu zadrugara na posljednjoj sjednici supetarskog Gradskog vijeća zapljeskali su i svi vijećnici.

- Naši zadrugari su nesebično željeli dati svoj doprinos izgradnji zgrade osnovne škole jer i oni i roditelji dobro znaju pod kojim uvjetima se održava nastava. S druge strane mi smo dobili zemljište u poslovnoj zoni i dio novca potrebnog za izgradnju naših proizvodnih pogona - pojasnila je stav supetarskih zadrugara njihova upraviteljica Tija Mlinac.

Iako je po broju učenika supetarska osnovna škola bez premca na Braču, a sigurno prednjači i na dalmatinskim otocima, uvjeti u kojima se odvija nastava daleko su od objektivnih potreba i zahtjeva. Štoviše, kada inspekcijske službe ne bi ponekad zažmirile barem na jedno oko, pod znak upitnika došlo bi odvijanje odgojno-obrazovnog procesa.

Nastava se odvija u školskoj zgradi koja je sagrađena davne 1903., a dograđena je 1924. godine. Nakon 1945. godine adaptirana je dva puta, učestalo se obavljaju njezini popravci, ali od tog krpanja nema puno koristi jer škola i dalje ne zadovoljava minimum tehničkih i prostornih uvjeta.

Urušavanje stropa

Bilo je i godina kada se i strop u razredu znao urušiti. Zbog dotrajalosti zgrade u pitanju je i sigurnost učenika. Zub vremena učinio je svoje, a krpanje zgrade može samo ublažiti tu nelagodnu sliku.

Prema riječima Dubravke Menjak, ravnateljice koja se uspješno nosi s brojnom izazovima i nedaćama, u klupama te škole sjedi 346 učenika koji su raspoređeni u 18 razrednih odjela, od čega je jedan posebni razredni odjel.

Nastava se odvija u dvije smjene, jutarnjoj i poslijepodnevnoj, koja završava s radom u 19.10 sati, te se tako u istim razredima izmjenjuje razredna i predmetna nastava.

Pod njezinim krovom obrazuju se i učenici viših razreda iz Sutivana, Nerežišća, Donjega Humca i Dračevice, odnosno s područja dviju susjednih općina. Poput ostalih osmoljetki na području srednje Dalmacije, osim na područjima gradova Splita i Makarske, osnivač i vlasnik supetarske obrazovne institucije je - Županija.

Za vrijeme nastave u određenoj smjeni nema slobodne niti jedne učionice pa je nemoguće organizirati izvannastavne aktivnosti. Tu je i problem zajedničkog korištenja prostora i opreme učenika nižih i viših razreda.

Posebne teškoće, upozorit će ravnateljica Menjak, leži u činjenici da nema ni centimetra zatvorenog prostora za organizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture, slobodnih aktivnosti, izborne nastave i izvannastavnih aktivnosti, a nema ni prostorija za pripremanje učitelja za nastavu, odnosno kabineta. Istodobno škola nema nikakve prostore niti površine izvan zgrade kao što su primjerice školski vrt, zelene površine i prostori za rekreaciju.

Od listopada 2016. godine nastava tjelesnog odgoja odvija se u novoizgrađenoj sportskoj dvorani, ali ni to, kazala je ravnateljica Menjak, ne ide bez problema.

Sportska dvorana je od zgrade Osnovne škole udaljena kilometar i pol pa je zbog te duljine nastavu potrebno organizirati u blok satu. Problem je i kada je loše vrijeme poput kiše pa to zna biti razlog da učenici nižih razreda i ne stignu u dvoranu.

'Škola za život'

Usprkos svemu, supetarska osnovna škola odabrana je za kurikularnu reformu kroz eksperimentalni program "Škola za život".

U najvećoj bračkoj osmoljetki u posljednje dvije godine bila su 34 učenika više, a statistika neumoljivo govori kako je samo lanjske godine u Hrvatskoj upisano oko 9000 učenika manje. I tako dok se u osnovnoj školi broj učenika već godinama kreće uzlaznom putanjom, dotle su uvjeti za nastavu, rad i odgoj sve lošiji, a to supetarski učenici nisu zaslužili.

- Grad Supetar će za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije utrošiti između 4 i 5 milijuna kuna. Dio zemljišta moramo još otkupiti od "Vodovoda Brač" i jedna privatne osobe. Nakon ishođenja lokacijske dozvole točno ćemo znati o kolikim se površinama radi.

Isto tako zahvaljujem supetarskoj PZ na njihovu razumijevanju i dosadašnjem doprinosu. Broj djece u našemu gradu neprestano raste i na nama je da im osiguramo primjerene uvjete odgoja i obrazovanja - kazala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković.

- Već 11 godina nalazim se na čelu Vijeća roditelja u Osnovnoj školi, a u ovome mandatu sam i član školskog odbora pa me ovi potezi i te kako vesele. Mi roditelji najbolje znamo u kakvim se prostornim uvjetima odvija nastava. Proteklih godina puno toga smo pokušavali i predlagali i sada smo konačno krenuli prema rješavanju tog problema - prisnažio je i Marko Litović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:35