StoryEditorOCM
DalmacijaVIŠKO GRADSKO VIJEĆE

Ne odustaju od kompromitirane prodaje Češke vile

15. prosinca 2018. - 15:48

Višani su doživjeli svojevrsni šok nakon što je hrvatska Vlada oglasila prodaju Češke vile, koju drže najperspektivnijom nekretninom na otoku, a oporbeni vijećnici viškoga Gradskog vijeća zatražili su poništenje natječaja za prodaju.

Natječaj je zaključen prošlog tjedna i to samo s jednom ponudom – Philipa Vermeulena, trgovca nekretninama iz Južnoafričke Republike, koji je ponudio 32,2 milijuna kuna za vilu, oko deset tisuća eura više nego što je tražila država.

Višani navode kako će kupac zaraditi više od stotinu milijuna kuna na štetu Grada jer je upravo tolika razlika između "statičke vrijednosti" vile i pripadajućeg joj prostora, procijenjena je na 130 milijuna kuna.

Četiri prijedloga

Petero oporbenih vijećnika na sjednici Gradskog vijeća iznijeli su četiri prijedloga zaključaka:

– Tražimo poništenje natječaja o prodaji, ako ni zbog čega drugog onda zbog evidentnog sukoba interesa gradonačelnika Ive Radice, koji je bio član Povjerenstva za odlučivanje o natječaju, a u isto vrijeme njegova supruga je jedina višegodišnja zaposlenica tvrtke Philipa Vermeulena.

Tražimo, ako je potrebno, pokretanje procedure izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojom bi se otocima Visu i Lastovu omogućilo, zbog specifičnog statusa u bivšem sustavu u kojem su bili zakinuti za mogućnost ravnopravnog razvoja, izuzimanje od zakonskih odredbi kojima je onemogućeno darovanje bivših vojnih nekretnina jedinicama lokalne samouprave, u kojima su predviđene tzv. turističke zone. Tražimo da se prostor Češke vile darovnicom prenese u vlasništvo Grada Visa, te da se vila stavi u razvojnu funkciju preko međunarodnog natječaja za njezino korištenje, uz Vladin monitoring i poštovanje planske dokumentacije Grada Visa, te maksimalnu zaštitu javnog interesa svih Višana – iznijeli su viški vijećnici.

Njihove prijedloge je većina u Gradskom vijeću odbila, a nju čine HDZ-ovi vijećnici plus jedan "prebjeg" s liste HNS-a, Marinko Zubčić.

– Odbili su sve naše prijedloge s apsurdnim obrazloženjima, kako je riječ o politikantstvu, populizmu, predizbornoj kampanji za Europarlament... Sve u svemu – ništa. Ostaje nam samo obavještavati širu hrvatsku javnost o ovom štetnom pokušaju prodaje – razočaran je oporbeni vijećnik Siniša Brajčić.

Privatni interes

Za komentar događanja oko Češke vile upitali smo Antu Acalinovića, dugogodišnjeg viškoga gradskog vijećnika, koji je kao nezavisni više od deset godina bio i na funkciji viškoga gradonačelnika.

– Očito je kako se viško Gradsko vijeće podijelilo na dva dijela – jedno je Gradsko vijeće grada Visa, a drugo Gradsko vijeće Philipa Vermeulena. Jasno je pritom tko štiti gradski, a tko privatni interes, ne treba biti previše pametan da se to vidi. Koliko je vladajućima stalo do ovog pitanja, prevažnog za Vis, vidi se i što su tu točku stavili na kraj dnevnog reda. Koliko je "najbolji ponuđač" za kupnju podcijenjene Češke vile ozbiljan, vidi se i što je oprema "Neptuna", koji je kupio, "otplovila" niz Moravu, a zgradu bivše "Jugoplastike" iznajmio je Vernu umjesto da izgradi aparthotel, kao što je obećao. S obzirom na sve neosporne činjenice, očito je ovaj natječaj maksimalno kompromitiran – smatra Acalinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:25