StoryEditorOCM
Dalmacijaužas na plaži

Monstrume nema tko zaustaviti: lešina psa s kesom na glavi novi je zastrašujući slučaj zlostavljanja životinja u Dalmaciji

Piše Andrea Topić/Makarska kronika
13. studenog 2018. - 22:45
pas

Tek što smo pisali da je netko mačiću pokušao odrezati šape zbog čega je na kraju i uginuo, zlostavljanje životinja na Rivijeri dobilo je još stravičniji nastavak. Društvenim mrežama proširila se fotografija psa utopljenog u moru. Neki mu je psihopat vezao kesu oko glave. Kadar je zabilježen u Podgori.

Šokirani prolaznici obratili su se lokalnoj Udruzi za zaštitu životinja "Šapama od srca" čiju smo predsjednicu Leticiju Babić kontaktirali u nedjelju kasno navečer. Lešina psa je, podsjetimo, prvi put uočena u subotu.

Iz Udruge su nam tada rekli da su kontaktirali šibensku tvrtku "AS-EKO", koncesionara za nezbrinute životinje s kojim Općina Podgora ima dugogodišnju suradnju. Najavili su, govori nam Leticija, da će doći u ponedjeljak ujutro.

To je bilo već dva dana od pronalaska psa.

Iz Udruge su nam još rekli i da su dojavu o psu, uz priloženu fotografiju dobili od mještanke Podgore. Zatražili su da obavijesti policiju i komunalno redarstvo.

- Rekli smo joj da im javi lokaciju psa i da dođu odmah jer se radi o kaznenom djelu. Lešina psa tada je trebala biti zbrinjena u "AS-EKO" - pričala nam je predsjednica Udruge.

Usput nam je rekla da je psa do sada bilo tko mogao bez problema izvaditi i zakopati da se zataškaju dokazi zločina. Možda nije puno pogriješila.

Potom smo se opet čuli da vidimo dokle je situacija došla. Leticija nam je tek kratko kazala:

- Zvali smo "AS-EKO". Rekli su da pas nije kod njih. Kako?! Što se dogodilo? Gdje je nestao? Ne znamo.

Zvali smo onda i mi "AS-EKO". Ne javljaju se.

Zvali smo i Antu Miličića, načelnika Podgore. Rekao je da nema pojma o ničemu. Da prvi put čuje za bilo kakvog psa. Rekli smo mu da se raspita kod svojih komunalnih redara pa da ćemo ga nazvati za par minuta. Kad smo opet zvali, nije se javio na svoj telefon u uredu. Slušalicu je podigao čovjek koji se predstavio kao načelnikov savjetnik. Rekao je da govori neslužbeno.

I evo kako je taj razgovor tekao. Od slova do slova:

- Mi ne znamo uopće da je pas utopljen u moru. Vidjeli smo tu sliku, ali ne vidi se da je pas. Ali vi ste rekli da je policija potvrdila da je pas. (Uopće nismo, mi nemamo takvu informaciju, op.a.) Ja ne znan da je pas. Ne vidi se na slici da je pas. A ta strvina je bila na plaži pored Općine gdje se nije moglo prić koliko je smrdilo, tako da ne znam tko je to mogao tako vidit da je pas. Može bit gudin.

Što hoćete reći, da mrtva svinja smrdi drugačije od mrtvog pasa?

- Naš je komunalni redar doša s ekipom iz Splita, s Eko Adrija firmom koja je zadužena za uklanjanje strvina i pas je nestao, nije ga bilo. More ga je odnijelo.

Hm. Je li vama uobičajeno da tri dana u plićaku pluta lešina?

- Nije tri dana. U nedilju u šest sati ujutro je bio Eko adria tu.

Kako se zove firma?

- Eko adrija. Firma zadužena za uklanjanje lešina, strvina, za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

Zar ne mislite na AS-EKO?

- A?! Ma tako nešto. Onda AS-EKO. Nije moj posa pa van ja govorin šta san čuo. U subotu navečer je vlasnik kuće dojavio, komunalni redar je obavijestio, da li je to bio gudan, da li pas mi to ne znamo. Boro Galić je redar koji je tu postupao, vi njega nazovite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:38