StoryEditorOCM
Dalmacijanovi ciklus

Plenković i Barbarić na Hvaru: HEP do 2021. godine planira investirati čak šest milijardi kuna

Piše Barbara Ban/Jutarnji list
25. listopada 2018. - 19:52

Čak šest milijardi kuna namjerava HEP investirati do 2021. godine. Najavio je to predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem u četvrtak u Starom Gradu na Hvaru prilikom obilaska lokalne trafostanice u koju se ulaže 3,5 milijuna kuna te će biti gotova početkom iduće godine.

- Riječ je o četiri milijarde kuna posvećene distribucijsku, a dvije milijarde prijenosnu mrežu. Posebno je zanimljivo da će u otok Hvar biti investirano 60 milijuna kuna u sljedeće tri godine što smatramo dobrim i novim investicijskim ciklusom HEP-a, kazao je Plenković prilikom posjete trafostanici čime je počeo njegov služeni posjet ovom otoku gdje će se u petak održati sjednica Vlade posvećena razvoju otoka i turizmu.  

Inače, plan je HEP-a u priobalju i na otocima u elektroenergetsku mrežu do 2021. godine uložiti oko 1,2 milijarde kuna. Planirane investicije HEP će u najvećoj mjeri realizirati angažiranjem domaćih tvrtki.

- Time Hrvatska elektroprivreda prati razvojnu strategiju hrvatske vlade, prvenstveno kroz poticaje ulaganja u turizam  gdje ćemo postojećim potrošačima i kupcima omogućiti bolju uslugu i istovremeno pripremiti nove priključke, kazao je Barbarić.

Inače, HEP grupa će u elektroenergetsku mrežu, obnovljive izvore energije i punionice za vozila na električni pogon u priobalju i na otocima do 2021. godine uložiti oko milijardu kuna.

Od tog iznosa, HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) planira do 2021. investirati u distribucijsku mrežu u priobalnim područjima oko 800 milijuna kuna, dok će u narednom desetogodišnjem razdoblju uložiti dvije milijarde kuna.

Vele da će položiti 33 kilometra podmorskih kabela, a  do 2028. još 124 kilometra vrijednosti oko 161 milijuna kuna, odnosno oko 200 milijuna kuna u narednih 10 godina. Dodatnih 339 milijuna kuna do 2021. godine uložit će Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) u zamjenu visokonaponskih podmorskih kabela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:35