StoryEditorOCM
Dalmacijaburna sjednica

Bivši gradonačelnik: Pojedinci koji su došli na neke položaje misle da mogu raditi što žele i trošiti novac kako žele. Mislim li pritom na direktoricu Hloverku? Naravno

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
21. listopada 2018. - 22:59
Tonći Bilić

Sjednica Turističkog vijeća grada Makarska održana proteklog tjedna uistinu je uzbunila duhove, i to ne samo ove aktualne, nego i duhove prošlosti. I to sve s jednom, naizgled benignom, točkom dnevnog reda, onom koja propisuje i limitira iznos kojim direktorica TZ-a može autonomno raspolagati, dakle bez sastajanja s Turističkim vijećem i Turističkom skupštinom.

Koplja su se tako na sjednici lomila oko toga je li ta granica 70.000 kuna, 120.000 ili čak 150.000 kuna, pa su se neki, poput Davora Glavine, nekadašnjeg predsjednika TZ-a, zauzimali za manje iznose, dok su drugi smatrali da bi makarska direktorica, prema prihodima u usporedbi s proračunom županijskog TZ-a i njihova ograničenja na 300 tisuća kuna, imala pravo i na 20-ak tisuća eura.

U tekućoj je godini bilo nekoliko situacija u kojima je direktorica posezala u blagajnu a da ta manifestacija nije bila uvrštena u financijski plan. Riječ je o baletnom spektaklu "Labuđe jezero", festivalu "Makarska conextion" te futsalskoj Ligi prvaka.

– Meni je osobno jako drago da je rasprava bila tako dugotrajna i konstruktivna. Za razliku od moga prethodnika, koji nije radio na način da Turističko vijeće nadzire rad Turističke zajednice jer je postojao dogovor između bivšega gradonačelnika i direktora TZ-a koji je glasio ovako: Ti se meni ne diraj u Grad, a ja tebi neću u Turističku zajednicu, mi radimo drukčije. Sada je, uglavnom, ograničen taj iznos na 120 tisuća kuna, i to po uzoru na županijski TZ, čiji direktor može potpisivati ugovore do iznosa od 300 tisuća kuna. Budući da njihovi prihodi iznose oko 12 milijuna kuna, a naši šest, usuglasili smo se da je najprikladnija cifra od 120 tisuća kuna. Nema to toliko veze s "Labuđim jezerom", nego više s Ligom prvaka, koja nije ušla u financijski plan jer nije ni mogla. Što se tiče "Labuđeg jezera", ja sam rekla da je ta priredba koštala 200 tisuća kuna, a treba li podsjećati koliko smo novca dobili od Ministarstva ili HTZ-a preko raznih natječaja, što ranije nije bio slučaj. Bilo je na sjednici nekih prijepora oko toga je li se cijena na "Labuđem jezeru" trebala naplaćivati, ali ja sam mišljenja da TZ ne treba zarađivati, nego kvalitetno trošiti novac na atraktivna događanja i promociju grada – kaže Hloverka Novak Srzić.

Zašto je predsjednik Turističkog vijeća i Turističke zajednice Jure Brkan na dnevni red stavio odluku o limitiranju potrošnje, ne znamo jer nam nije bio dostupan. Direktorica TZ-a tvrdi pak kako je Makarska bila jedini grad čiji direktor nije bio ograničen iznosima.

Članovi Turističkog vijeća, a gotovo sve smo ih kontaktirali, nisu bili voljni komentirati raspravu na sjednici, no zato je prozvani Tonći Bilić, za kojega je šefica TZ-a kazala kako je imao dogovor s njezinim prethodnikom Tončijem Lalićem, spremno odgovorio na prozivke aktualne direktorice.

– Postavlja se pitanje iz kojih su sredstava plaćene neke manifestacije. Primjerice, "Labuđe jezero" nije koštalo 200 tisuća kuna, nego i dva puta toliko s dodatnim troškovima. Direktorica je išla mimo svojih vlasti. Gospođa direktorica, naime, ne poznaje Zakon o turističkim zajednicama niti način na koji on funkcionira. Njezini su komentari obično politikantstvo. Osim toga, postoji živ i zdrav bivši direktor Ureda TZ-a koji je radio isključivo na temelju odluka Turističkog vijeća i Turističke skupštine, pa su njezine izjave samo pokušaj dezinformiranja javnosti i traženje razloga za trošenjem sredstava kako im odgovara. Točnije, to su sve laži i izmišljotine koje licemjerno pripisuje bivšoj vlasti. Osim što su lažne, licemjerne su te izjave o našem međusobnom dogovoru, pogotovo s obzirom na to da pojedinci u posljednjih godinu i pol sjede u Gradskom vijeću i podržavaju HDZ kako bi riješili osobne i obiteljske probleme – odgovorio je Bilić.

Bivši gradonačelnik na tome, međutim, ne staje.

– S obzirom na to da u Turističkom vijeću sudjeluju i neki bivši direktori, a pojedini su čak bili pod povećalom istrage zbog radnji koje su se događale do 2013. godine, kad je na toj funkciji bio današnji gradonačelnik Jure Brkan, mogli su gospođi direktorici prenijeti informacije o ovlastima i nadležnostima rada TZ-a čiji direktor ni kune ne smije potrošiti izvan financijskog plana. Kad sam se već dotaknuo bivših direktora, podsjetit ću da i dandanas postoje putni nalozi koji svjedoče tko je sve i kako putovao na račun TZ-a. Ako vratimo malo film u prošlost, pa se prisjetimo i onih famoznih kartica 90-ih godina, očito je da TZ privlači pojedince koji nisu baš svjesni da ne mogu novcem raspolagati kako bi oni htjeli, nego raditi po zakonu. Pojedinci koji su došli na neke položaje misle da mogu raditi što žele i trošiti novac kako žele. Mislim li pritom na direktoricu Hloverku? Naravno, to se odnosi i na nju. Dodao bih još jednu stvar vezano uz Hloverku Novak Srzić. Upitno je, naime, je li u propisanom roku od godine dana nakon stupanja na dužnost položila stručni ispit. Ako nije, silom zakona njoj se raskida radni odnos. Nema tu mogućnosti produljenja roka jer je Zakon o turističkim zajednicama lex specialis, a on kaže kako sam rekao – otvoreno će Bilić.

Primjedbe ima i na transparentnost rada TZ-a.

– Tražili smo na Gradskom vijeću da se vijećnicima dostave zapisnici Turističkog vijeća, ali očito je da se u TZ-u događaju čudne stvari i sredstva se traže na vrlo čudan način. Nemamo izvještaje ni na službenim stranicama TZ-a, čime se zavlače i vijećnici, a i sami građani – kaže Bilić, podsjećajući na upit vijećnika koji je želio znati zašto se ne objavljuju zapisnici s Turističkih vijeća, pa je tom prilikom Hloverka Novak Srzić rekla da će u skorom roku biti na web-stranicama.

No, to se nije dogodilo.

Pitanje transparentnosti rada očito ne smeta ni članovima Turističkog vijeća. Svi članovi Vijeća redom su nam rekli da ne bi davali izjave, nego bi to prepustili predsjedniku TZ-a, odnosno Turističkog vijeća Juri Brkanu.

– To je kao kad se netko iz Vlade zaleti i da izjavu mimo nadređenih. Sve što sam imao reći, rekao sam na sjednici i sve je vidljivo iz zapisnika – kazao nam je Davor Glavina.

A to što zapisnika nema na web-stranici kao da nikoga ne brine. Stekli smo dojam da je glavna misija članova Turističkog vijeća, barem u javnosti jer na sjednici je očito bilo i žučne rasprave, braniti lojalnost direktorici, koja prema tvrdnjama jednog člana radi sjajan posao.

– Sve su to tehničke stvari i marginalije u odnosu na činjenicu da se u posljednjih godinu dana napravilo više na promociji grada nego svih prethodnih godina zajedno. To je dokaz da se može i da se dobro radi – kazao nam je.

Tonći Bilić kaže da je upitno i kako neki članovi Turističkog vijeća mogu biti na toj funkciji s obzirom na to da je prije par godina prestao njihov radni odnos u trgovačkom društvu iz kojega su delegirani. Na naš upit misli li na Matu Židića, odvratio je kako smo, eto, sami zaključili.

– Očigledno je da se članovi Turističkog vijeća ne žele zamjeriti bilo direktorici bilo predsjedniku TZ-a. Pa mogu zaključiti da je na snazi ili politička šutnja onih koji obnašaju vlast u gradu ili strah. Kad kažem politička šutnja, hoću reći da je šutnja očito dirigirana odozgo, s preporukom da se ne talasa. Ako je posrijedi strah, pitanje je imaju li članovi Vijeća svoj stav, pa samim time i moral. Što nije čudno kada znamo da tamo sjede ljudi koji su pod političkom istragom, a i netko tko je već par godina u mirovini i ne može više predstavljati trgovačko društvo koje predstavlja u Turističkom vijeću. I naposljetku, pitanje je ima li i sama direktorica legitimitet s obzirom na zakonske obveze, odnosno stručni ispit kao preduvjet – zaključio je Bilić.

Pitanje stručnog ispita, za koji direktorica trenutno uči, nije problematizirao nitko iz Vijeća. Rekli su tek da to nije bila točka dnevnog reda. U trenutnom sazivu Turističkog vijeća inače sjede Jure Brkan kao predsjednik, Davor Glavina, Željko Kordić, Joško Lelas, Matko Pašalić, Ivica Šoda Cotić i Mate Židić.

Puš-pauza

Zanimljivo je da je sjednica prekinuta zbog pauze koja je, uvjeravaju članovi Turističkog vijeća, uobičajena. Ne bi tu bilo ništa zanimljivo da nismo došli do informacije da se direktorica digla nakon "natezanja" oko iznosa kojima može samostalno raspolagati, te navodno rekla da će, ako će joj toliko rezati, otići s tog mjesta.

– Ja zezam Pileta (Davor Glavina, op.a.) i na taj način komuniciramo. To je bilo u šaljivom, nikako ultimativnom tonu. Izašla sam jer sam procijenila da će lakše odlučiti ako mene tu nema, a ni u kojem slučaju kako bih izvršila pritisak. Rekla sam "vi odlučite kako god, meni je svejedno" – objasnila nam je direktorica Novak Srzić.

Drugi su rekli da je izišla jer je Jure Brkan, inače sklon tome da na duljim i iscrpnijim raspravama otvori "puš-pauzu", odredio stanku, nakon koje su se glave očito razbistrile i odustale od preniskih iznosa koji ne bi išli na ruku samostalnom odlučivanju direktorice. Što god bilo posrijedi, činjenica je da vladajućima politički ni ne bi odgovaralo puno iskušavati direktoričino strpljenje jer je njezina ruka ipak presudna u Gradskom vijeću, a osobito nakon povlačenja Marka Raosa. Ona sama pak kaže kako je zapravo zahvalna na konstruktivnoj raspravi koja pokazuje da je Turističko vijeće ipak korektiv TZ-a.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:48