StoryEditorOCM
DalmacijaKao iz inata

Obnova županijske ceste ogorčila mještane: Vratite nam bunar, preživio je još od Turaka! Mnogi od nas naučili su i plivati u njemu

21. listopada 2018. - 11:15
'Trasa rekonstruirane ceste prešla je preko stoljetnog pojila', poručuju Pušići i Malenice

Jest da nas je ostalo malo u Ceri, svega desetak, a bilo je ovo selo sa 130 mještana, no nećemo dati da nas se vrijeđa.
Tim riječima dočekala nas je u utorak skupina mještana Cere kod Ričica, ogorčenih što im je izvođač radova na rekonstrukciji županijske prometnice Ričice – Studenci zatrpao stari seoski bunar.

Prema njihovim riječima, riječ je o bunaru izgrađenom još za vremena turske vlasti na području Imotske krajine, koji je služio ne samo njima, nego i stanovnicima brojnih zaselaka u blizini jer je bio jedini oko njihovih kuća.

– Da, bunar je uvijek imao zdravu vodu i mi smo se tu opskrbljivali, pojili smo stoku, a mnogi od nas naučili su i plivati u njemu – naglasio je Milan Malenica (81) iz zaseoka Malenice.

– Upozoravali smo ih, molili čak da nam ne diraju taj bunar, jer s druge strane imaju prostora koliko ih volja da prošire cestu. Bili su obećali da će ga zaobići i onda su ga praktički u jednom danu potaracali i zatrpali. Kao iz inata su to učinili, a mogli su i morali su konzultirati arheologe ili predstavnike neke druge struke i pitati koliko vrijedi taj lokalitet – istaknuo je Manje Pušić iz zaseoka Pušići.

S njim se slažu i Ivan i Dragomir Pušić, koji su se pridružili najavama da će organizirati svoje sumještane koji žive izvan sela kako bi im se pridružili na mirnom prosvjedu. Stanovnici Cere ustvrdili su da neće dopustiti daljnju rekonstrukciju ceste dok se njihov bunar ne dovede u prvobitno stanje.

Kontaktirali smo i Tomu Marića, direktora tvrtke "Brina" koja obavlja radove na prometnici Ričice – Studenci.

– Prvi put čujem za to, jer posao vode moji inženjeri na terenu. No, ako je sve kako mještani tvrde i ako je to za selo vrijedan objekt, nema nikakvih problema da ga dovedemo u prvobitno stanje. Zaista ne znam kako se to dogodilo i zašto, raspitat ću se i onda možemo razgovarati. No, ponavljam, nije nikakav problem da mi to ispravimo – zaključio je prvi čovjek građevinske tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:15