StoryEditorOCM
DalmacijaBOLESNO ZDRAVSTVO

Pranje savjesti: Uprava Doma zdravlja još je lani znala za odlazak jedine makarske pedijatrice u mirovinu, ali ništa nije poduzela

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
17. listopada 2018. - 23:31

Makarsko zdravstvo nezaustavljivo tone, a doima se kao da smo još daleko od kritične mase koja bi rekla "dosta"; obični građani vjeruju da ne mogu ništa učiniti, šutnja liječnika i medicinara općenito je očekivana jer ih je većina ipak u koncesiji, a političari nedovoljno koriste blagonaklone političke okolnosti.

Da 2+2 u zdravstvu ne čini nužno četiri, pokazuje činjenica da se Makarska bori kako bi zadržala i jednog jedinog pedijatra, dok Imotski dobiva trećega, o čemu smo uostalom pisali u prošlom broju. I dok Uprava Doma zdravlja, točnije zamjenik ravnatelja dr. Marko Rađa, nemušto objašnjava razloge takvoj u najmanju ruku čudnoj politici, psi laju, a karavane i dalje prolaze. Za Makarsku, čini se, sve dalje i dalje.

Da je Makarska zbilja zaboravljena, unatoč činjenici da pokriva područje Rivijere dugo 60-ak kilometara te zaleđe, pokazuju novi detalji koji su isplivali na površinu nakon našeg prošlotjednog članka. Podsjetit ćemo, dakle, na tvrdnje dr. Rađe kako je dr. Suzana Čović neočekivano otišla u mirovinu, te kako je ta informacija o njezinu "naglom" odlasku u penziju do njih došla svega nekoliko dana prije našeg telefonskog razgovora, pa je ispalo da je pedijatrica pomalo mušičavo odlučila da joj je posla preko glave.

Bez najave zatvorili ordinaciju: jedina pedijatrica u čitavom gradu, koja je sama brinula o čak 1400 djece, iznenada otišla u mirovinu!

No, istina je da je dr. Suzana Čović još prošle godine uputila pismo Upravi u kojemu ih obavještava kako namjerava u mirovinu nakon što se dr. Nevena Čović vrati sa specijalizacije! Već u srpnju je Uprava Doma zdravlja obaviještena kako se mlada pedijatrica vraća 1. listopada, te se znalo da će dr. Suzana Čović tada ići u mirovinu. Međutim, Uprava Doma zdravlja ništa nije poduzela.

Kako, naime, doznajemo od nekih roditelja, dr. Nevena Čović, koja je na novome radnome mjestu u Domu zdravlja od 1. listopada, nije mogla ispisivati sve recepte jer – nije bila u sustavu HZZO-a. U prijevodu, Uprava Doma zdravlja nije obavila svu potrebnu proceduru kako bi doktorica legalno počela s radom. Iako su još početkom ljeta znali kada će početi raditi, u sustav HZZO-a su je prijavili tek koncem prošlog tjedna!

Što nam to govori? Govori nam da centraliziranu upravu, koja je, eto, nekoć bila valjda najekonomičnije rješenje jer je makarski Dom zdravlja navodno bio najveći gubitaš u županiji, nije ni najmanje briga tko će i kako liječiti makarsku djecu.

Bila uprava ova ili ona, bio joj na čelu dr. Dragomir Petric ili dr. Miran Propadalo, stav je jednak, a da je tako, pokazuje i činjenica da je Makarska prije desetak godina već izgubila pedijatricu dr. Adelu Arapović koja, eto tako su mislili, Makarskoj očito nije bila potrebna. Svega dvije godine poslije, Makarska je izgubila i svoju drugu pedijatricu, dr. Ankicu Erceg.

Uglavnom, dr. Nevena Čović trenutačno radi, ali pitanje je – uz ovakav stav Uprave – do kada. Možda iz ovakvog sustava ode i prije negoli se njezina kolegica vrati sa specijalizacije, pa ćemo drugu (ili opet prvu?!) pedijatricu teško dobiti prije 2024. godine. Do tada će se zavrtjeti još jedan ciklus izbora, a pri kraju će biti i mandat onoga koji će u tom trenutku voditi grad.

Pitanje je kome će makarska djeca tada biti bitna, preciznije, komu su danas makarska djeca bitna, jer do tada će možda biti prekasno. Ili baš tako treba biti, jer ako možemo u Split zbog šopinga, zašto ne bismo i zbog, primjerice, rutinskog cijepljenja ili preslušavanja pluća naše djece? Kako, uostalom, svojedobno reče ministar zdravstva Milan Kujundžić, Split je svega pola sata udaljen od Makarske.

Može, dakle, i gore od ovoga što imamo danas. A da ne bude, još se može na vrijeme djelovati, i pritom naš crni scenarij ne smatrati zgodnom pripovjedačkom fintom nego vrlo realnom mogućnošću.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:19