StoryEditorOCM
Dalmacijasvečana sjednica

Oliver počasni građanin Splitsko-dalmatinske županije; Župan Boban najavio izdašan iznos za sve koji žele živjeti u ruralnim područjima

28. rujna 2018. - 17:03

Povodom obilježavanja Dana i 25 godina Splitsko-dalmatinske županije, ujedno i blagdana sv. Jeronima ovog petka u Hrvatskom narodnom kazalištu Split održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar zaslužnim građanima uručili nagrade Splitsko-dalmatinske županije.

Brojne uzvanike na početku svečanosti pozdravio je Petroslav Sapunar, zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos na putu ka formiranju županija, odnosno hrvatske države.

- Prošlost ne smijemo zaboraviti, ali zbog budućnosti ne smijemo ostati njeni zatočenici. Dužni smo svoje osjećaje i djela usmjeriti prema unaprijeđenju života naše zajednice - rekao je Sapunar.

Da su županije ključ uspjeha zajednice, te su u ovih 25 godina opravdale svoje postojanje, naglasio je župan Boban.

- One su servis građana, prilika za njihovo uključivanje u odlučivanje, omogućavaju transparentnost rada javne uprave. Kao prioritet stavili smo demografiju i obnovu obitelji ne kroz vatrogasne mjere, nego kroz kontinuiranu politiku raznih potpora od besplatnih udžbenika, putnih karata, stipendija, ulaganja u razvoj infrastrukture, u poticaje gospodarstvu... Od Nove godine ide mjera izgradnje i renoviranja kuća ljudima koji se žele vratiti u ruralna područja županije, a to će biti 60 do 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Jedini uvjet će biti da djeca tu idu u vrtić ili školu. Tražimo konkretne odgovore i za rokove na izgradnji brzoj cesti Solin-Omiš. Želimo biti županija u koju se useljava, a ne iseljava - kazao je župan.

Ministar uprave i nekadašnji vijećnik Splitsko-dalmatisnke županije Lovro Kuščević stigao je u Split u ime premijera Andreja Plenkovića i osobno ime. Na upit kako komentira županovo razmišljanje kako je decentralizacija sredstava jedini način da županije opravdaju svoje postojanje, kazao je:

- Vlada je 2 milijarde kuna sredstva godišnje decentralizirala na lokalne i regionalne proračune. U tijeku je nova porezna reforma koja će još više doprinjeti stabilnijem proračunu županija i gradova kako bi u punom smislu pružile sve one usluge našim sugrađanima. Konačno, gradovi bi puno teže funkcionirali bez županija - smatra Kuščević najavivši sjednicu Vlade u Hvaru u listopadu na kojoj će se donijeti niz odluka za daljnji razvoj SD županije.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istakao je kako je Splitsko-dalmatinska županija motor hrvatskog juga i privilegija svim pripadajućim gradovima, ali i obveza da zajednički grade prostor i uspjehe.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Alma Mimica (sopran) i Božo Župić (bas), a srca publike osvojili su glumci iz Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj.

Oliver počasni građanin

Oliver Dragojević posthumno je imenovan počasnim građaninom Splitsko-dalmatinske županije, a povelja je uručena Oliverovoj udovici Vesni Dragojević, uz dugotrajan pljesak svih nazočnih u kazalištu.

- Nagradu Grada Splita za životno djelo dobio je odavno, a ovo je logičan slijed. Dobio ju je i od Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo... Nagrade dolaze, neke prije, neke kasnije, a nama je jako drago zbog njih - kazala je kratko Vesna Dragojević.

Nagrade za životno djelo pripale su sopranistici Opere HNK Split Cyntiji Hansell Bakić koja se uz izuzetan glas i poduku mladih glazbenika, istaknula i kao veliki humanitarac, donedavnom hvarsko-bračko-viškog biskupu msgr. Slobodanu Štambuku i znanstveniku Anđelku Mrkonjiću.

Pojedinačne nagrade dobili su dirigent Vlado Sunko, vlasnika OPG-a Ivana Jurčević, humanitarka Ana Lešina, profesor Mirko Matijaš, teatrolog Vlatko Perković, dok su skupne nagrade zaslužili DVD Dalmacija Dugi Rat, Gradski zbor Brodosplit, Podvodno istraživački klub Mornar, Udruga branitelja veterana Vojne policije 72. bojna i Franjevačka provincija presvetog Otkupitelja.

U ime nagrađenih zahvalio je msgr. Štambuk poručivši kako nagrade nisu samo rezultat umnih sposobnosti pojedinaca nego i potvrda da bi bez ljubavi i srca sve bilo uzalud.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:15