StoryEditorOCM
DalmacijaDRŽAVA U DRŽAVI

Nadbiskupija splitsko-makarska uputila dopis školama: 'Ne tražite od djece da se ispišu s vjeronauka i nemojte ga stavljati izvan redovitog rasporeda'

Piše JL
28. rujna 2018. - 11:12

Znanstvenik Ivica Puljak i član Predsjedništva stranke Pametno objavio je na svom Facebooku dopis što ga je Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije uputio ravnateljima osnovnih škola u toj županiji, prenosi Jutarnji list.

U dopisu se kako navode, dobronamjerno, moli ravnatelje da ubuduće u anketama o upisu izbornih predmeta koje dijele učenicima ne stavljaju katolički vjeronauk, budući da je on već izabran (ili nije) u prvom razredu osnovne škole.

Upozoravaju kako je to u potpunoj suprotnosti s navedenim Ugovorima, budući da se na taj način, pišu, neizravno sugerira učenicima, odnosno roditeljima, ispis s katoličkog vjeronauka.

Podsjećaju kako u navedenim Ugovorima stoji da Republika Hrvatska jamči nastavu katoličkoga vjeronauka kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. Ako bi neki roditelj želio promijeniti svoju odluku, dužan je o tome pisanim putem obavijestiti školu prije početke nove školske godine.

- Kada je vjeronauk jednom izabran ne smije ga se više stavljati učenicima i roditeljima na izbor. Takva praksa, kao i stavljanje katoličkog vjeronauka izvan redovitog rasporeda sati, je diskriminacija pravnog statusa katoličkog vjeronauka i kršenje međunarodnih ugovora, navodi se u dopisu, koji je školama upućen s jučerašnjim datumom.

Ivica Puljak podsjeća kako u novom zakonu piše kako je za "uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna pisana suglasnost roditelja", što prije nije trebalo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:23