StoryEditorOCM
Dalmacijapod sutikvom

Cijena grobnice i do 70 tisuća kuna, ali umrijeti se mora: širi se groblje u Solinu, građani se 'otimaju' za ukopna mjesta

21. rujna 2018. - 11:27

Grad Solin objavio je javni natječaj za odabir izvođača radova na nastavku izgradnje grobnog polja na Novom groblju ispod brda Sutikva.

Riječ je o nastavku zahvata koji se obavlja u fazama prema planu izrađenom od tvrtke "Projektni biro Split". Ovo grobno polje, kako saznajemo, naslanja se na ono koje je prethodno izgrađeno i predano korisnicima 2017. godine i predstavlja nastavak izgradnje po istom konceptu – blokovi s tri grobnice.

Prema riječima Ante Parčine, upravitelja gradskog pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti, grobno polje bi trebalo biti dovršeno do kraja 2019. godine.

Na prostoru koji je dio ove faze projekta bit će dva tipa grobnica: Tip 2 (pet grobnih blokova) unutar kojeg se grade tri grobnice s četiri ukopna mjesta i Tip 4 (10 grobnih blokova) s dvije grobnice i dva ukopna mjesta te jedna grobnica s četiri ukopna mjesta. Iz toga proizlazi da će se na ovom polju izgraditi 45 grobnica, i to njih 25 s četiri ukopna mjesta i 20 s dva mjesta za pokojnike.

Kako pojašnjavaju iz solinskog pogona, sami grobni blokovi, kao i na prethodnom polju, imat će opločanje od štokovanog kamena, osim poklopnih ploča koje će biti od betona. Spomenički dio postavljaju vlasnici nakon preuzimanja grobnica, prema svom afinitetu, ali držeći se normi i dimenzija propisanih projektom.

Urbana oprema, rasvjeta i hortikultura neće biti uključeni u cijenu grobnica, već će se realizirati naknadno.

– Nakon okončanja javnog natječaja i zaključivanja ugovora s izabranim izvođačem, Gradsko vijeće donijet će odluku o cijenama i uvjetima plaćanja grobnica, a neposredno potom raspisat ćemo javni poziv za prodaju spomenutih grobnica – ističe Parčina.

Procijenjena vrijednost radova, kako se navodi u natječajnoj dokumentaciji, iznosi oko 3,5 milijuna kuna s PDV-om, a rok izgradnje je 12 mjeseci. Dakle, same cijene grobnica ovise o vrijednosti ugovora i troškovima izgradnje, kaže upravitelj Parčina te dodaje kako su na prethodno izgrađenom grobnom polju, naravno ovisno o tipu i broju ukopnih mjesta, cijene varirale od 42.515 kuna do 69.241 kunu.

– Budući da nam zahtjevi za kupnju i dalje kontinuirano pristižu, nakon završetka ovog polja u planu je daljnji nastavak izgradnje groblja za koje imamo projektnu dokumentaciju i sve potrebne dozvole – poručuje Parčina

 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 12:04