StoryEditorOCM
Dalmacijareportaža iz nove škole

Velik dan za Solin: 'Bilo je poteškoća, ali kada vidim ovo, zaista se isplatilo čekati!'

13. rujna 2018. - 10:22

- Sritna sam šta ću ić u novu, lipu školu i šta ću prvi dan moć prvašićima recitirati na priredbi i šta ću sada ovde otplesati na pozornici – sa osmijehom nam je, spremna za folklorni nastup, uzbuđeno izjavila trećašića Dea Jukić na svečanosti otvaranja svoje škole, nove solinske osmoljetke Kralja Zvonimira u Ninčevićima.

Vrpcu na ulazu u školu prerezali su svečano buduća prvašica Lana Ivanković i osmaš Bruno Katić. Škola će prema riječima privremene ravnateljice škole Kralja Zvonimira u osnivanju Snježane Rađa brojiti 470 učenika, uključujući i one u Područnoj školi Rupotine, a produženi boravak, koji se prvi put otvara u Solinu, brojit će za početak 17 učenika.

Anđelka Slavić, ravnateljica Osnovne škole Don Lovre Katića, pod kojom se još uvijek nalazi nova škola do završetka njezina osnivanja, navela je podatak kako će otvaranjem novog školskog objekta u Ninčevićima, osmoljetka na Bilankuši prvi put imati manje od tisuću učenika, te će ubuduće raditi u dvije smjene, što će omogućiti još kvalitetniji rad.

I dok se tako odvijao svečani program na igralištu na krovu zgrade odakle puca pogled na cijeli Solin, djeca, budući učenici, trčkarali su uzbuđeno po cijeloj školi, gore, dolje, zavirivali u učionice, kabinete, zbornicu…Veselju i osmijesima nije bilo kraja.

Osmašica Josipa iz Rupotine kaže kako joj se sviđa šta je sve prostrano, a dvije šinjorine koje su zasjele u jednu školsku klupu kažu da im se najviše sviđaju sjedalice.

Oduševljeni roditelji

Nove prostore obilazili su i roditelji budućih školaraca.

- Ovo je velik dan za naše mjesto. Vrlo sam zadovoljna jer moja djeca više nisu "putnici", ne idu u školu autobusom, nego mogu ići pješice tu u blizini kuće. Škola izgleda zaista moderno, pohvala svim vrijednim radnicima koji su unatoč ljetnim vrućinama neprestano radili da naša djeca što prije mogu sjesti u školske klupe - kazala nam je jedna 40-godišnja majka koja ima dvoje djece u školi, a za koju godinu će i treće.

Na okupu je I čitava obitelj Barišić. Tata Ile mama Ivana i troje djece koja će pohađati od četvrtka ovu školu, osmaš Roko, šestašica Mia i Marija koja će u prvi razred.

- Napokon smo dočekali novu školu, prekrasna je, jednom riječju neopisivo. Od početka gradnje pratio sam svaki korak, budući da sam već osam godina i u Vijeću roditelja. Bilo je malih poteškoća, ali kada vidim ovo, zaista se isplatilo. Za nas roditelje znači zaista mnogo što imamo modernu školu u susjedstvu. I djeca i mi smo prezadovoljni – govori Ile Barišić dok najmlađa Marija drži tatu za ručicu.

- Sve je lijepo, najviše mi se sviđaju učionice. Imam novu torbu na dupine i jedva čekam u školu - kazala nam je Marija.

Radost zbog otvaranja škole posebno su izrazili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, te solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević koji su kazali kako je škola unatoč preprekama zbog kojih je kasnila danas jedno od najmodernijih škola u Hrvatskoj.

Najavili su i da će sportska dvorana koja ovom prilikom nije otvorena, kao i kuhinja za cjelodnevni boravak, biti u funkciji za jedno mjesec i pol dana. Do otvaranja kuhinje koristit će se usluge kuhinje solinskih gradskih vrtića "Cvrčak".

'Isplatilo se čekati'

- Imali smo problema sa prvotnim izvođačem radova, no od novog ugovora do danas ovo je najbrže napravljena škola u godinu dana - kazao je župan o izvođaču "Lavčeviću" te poručio kako je kompletan projekt napravljen u skladu s ugovorom, ni lipe mimo ugovora.

- Veseli me otvaranje ove škole, doduše sa nešto zakašnjenja, ali isplatilo se čekati. Škola će imati sve što djeci s ovog područja treba da stječu znanja u najprimjerenijim uvjetima - izjavio je gradonačelnik.

Nazočne je pozdravio i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin i poželio uspješan rad. Blagoslov je uputio župnik Solinskih mučenika don Ante Matešan, a svečanost otvaranja uveličali su učenici OŠ Don Lovre Katića, njihov zbor, Solinske mažoretkinje, dječja sekcija KUD-a "Salona", te solinski Pučki pivači.

Novi plan - nova škola

Župan je najavio kako Vlada priprema novu mrežu škola i kako Solin vapi za još jednim ovakvim prostorom, konkretno za djecu s prostora Kučina, Mravinaca i sjevernog dijela naselja Priko vode, pa će se i taj projekt prijaviti kako bi Solin realizirao još jednu osnovnu školu.

Zajedničko ulaganje od 50 milijuna kuna

Škola je zajednički projekt Županije splitsko-dalmatinske i Grada Solina. Vrijedan je na kraju više od 50 milijuna kuna ako se računa izgradnja objekta, troškovi opremanja, te ulaganja Grada u zemljište, projektnu dokumentaciju i infrastrukturu.

Škola će imati 17 učionica, za razrednu i predmetnu nastavu, a uskoro će se dovršiti i parkiralište za više od sto mjesta koje će biti natkriveno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:25