StoryEditorOCM
DalmacijaOKUPIRALI PLOČNIKE

U Šestanovcu izgradili nogostup da osnovnoškolci mogu sigurno do škole, a sada se koristi kao besplatni parking: Zar će mališani ponovno nositi glavu u torbi?!

1. rujna 2018. - 01:50

Prošlo je petnaestak godina od rekonstrukcije raskrižja dviju državnih cesta u središtu Šestanovca u sklopu kojeg je za potrebe učenika obližnje Osnovne škole "Dr. fra Karlo Balić" izgrađen i primjereni nogostup.
Međutim, umjesto da pruža sigurnost pješacima svih generacija, taj pločnik znatno više služi kao parkiralište limenih ljubimaca lokalnog stanovništva, jer, ako ćemo se poigrati logikom tih vozača, zašto bi netko šetao do dućana, ljekarne ili kafića kada može iz automobila naručiti ono što mu treba? Ma tko mari za djecu koja će i ove školske godine do svojih učionica ići kroz šumu nepropisno parkiranih vozila ili, još opasnije, vrlo frekventnom državnom cestom koja povezuje Dubce, Šestanovac i Cistu Provo, jer za njih na pločniku mjesta - nema.
Isti slučaj je i sa starijom populacijom Šestanovčana. Prevaliti put od mjesne ambulante do ljekarne, dug stotinjak metara, za njih je svakodnevno pravi podvig. I oni poput djece i mladih strahuju za svoje živote, jer nogostupom ne mogu, ali cestom, hvala Bogu, mogu svi, pa bi netko zlonamjeran još mogao reći da nemaju alternativu. Imaju, kako ne, a za to što nose glave u torbi previše ne mare oni koji koriste mogućnost besplatnog parkiranja na površinama rezerviranim za pješake.
- Unatoč odlukama o komunalnom redu, centar mjesta nam je zapušten. Parkiranje duž raskrižja dviju državnih prometnica tek je jedan od problema s kojima se stalno susrećemo. Jasno, potrebni su nam nekakvi tragovi urbanizacije, a u ovom slučaju netko bi - općina, "Hrvatske ceste" ili prometna policija - trebao osigurati neometani prolaz pješacima bar jednom stranom nogostupa. Hoće li to biti u vidu nekakvih betonskih "bubamara" ili metalnih stupića, nije toliko bitno, ali prostora za pješake mora biti.
Drugi, a ništa manje važan potez bio bi da se i vozačima osigura adekvatan parkirališni prostor kojeg u mjestu za sada nema. Sve su to jednostavna rješenja za koje je potrebno samo malo dobre volje, ali toga, nažalost, nema - smatra Zlatan Kalajžić, predsjednik Udruge za bolji i ljepši život Šestanovčana.
Iz općinskog komunalnog ureda tvrde da su upoznati s problemom i dodaju da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osigurala sigurnost pješaka.
- U završnoj fazi je rješavanje parkirališnog prostora na sjevernom dijelu općinskog središta, točnije iznad poštanskog ureda. Kada taj prostor privedemo svrsi i on bude dostupan vozačima, počet ćemo naplaćivati kazne nesavjesnim sudionicima u prometu, a kao konačno rješenje u suradnji s "Hrvatskim cestama" pokušat ćemo pružiti sigurnost za pješake barem s jedne strane prometnice, tako da ćemo postaviti zakonom dopuštene barijere - tvrdi Josip Maslov, prvi šestanovački komunalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:17