StoryEditorOCM
Dalmacijasuze SVETog LOVRE

'Ovo mi je jedna od najdražih večeri u godini': Splićani na Mosoru uživali u spektakularnom 'vatrometu zvijezda'

13. kolovoza 2018. - 12:05

Tek što je u pije tri dana u Stobreču proslavljen njegov blagdan, sveti Lovre je sinoć zaplakao. Kiša meteora ili meteorski roj Perzeidi ove su godine svoj maksimum aktivnosti imali u noći s 12. na 13. kolovoza, a najviše ih je bilo rano jutros. Zato sa sigurnošću možemo reći da se sinoć zaželjelo tisuće želja, a oni koji ne vjeruju u narodna vjerovanja, mogli su svjedočiti jednom od najzanimljivijih i najatraktivnijih astronomskih događanja vidljivih golim okom, kod nas poznatima kao “suze svetog Lovre”.

Sinoć je oko ponoći tisuće ljudi iz svojih domova izašlo na livadu ili na plažu, što dalje od ulične rasvjete. Ponijeli su sa sobom deku ili ležaljku kako bi iz vodoravnog položaja promatrali prekrasno nebo puno života. No, oni koji su se samo malo više potrudili, dobili su priliku gledati spektakularan “vatromet” zvijezda na Mosoru gdje je već u prva dva sata organiziranog promatranja Perzeida, kroz zvjezdarnicu je prošetalo preko 600 posjetitelja.

Na terasi zvjezdarnice na brdu Makirini u Gornjem Sitnom, brojni posjetitelji su slušali zanimljivo predavanje Stefana Cikote, astrofizičara s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na temu “Asteroidi – obmana ili realna opasnost?”. Okupljenima sretnicima je kazao da je ova godina jedna od najboljih za “hvatanje” meteora jer se slučajno pogodila faza da je Mjesec mlađak, tako da je njegova svjetlost nije ometala mrkli mrak na Mosoru. Uz astronoma – animatora Zvjezdanog sela Mosor Zorana Kneza, promatranje je vodio drugi gost iz Zagreba, popularizator istraživanja svemira i svima znani stručni suradnik popularne radijske emisije “Andromeda” – Ante Radonić. Njegovu malu školu neistraženog svemira i zvijezda, prekinuo bi svakih nekoliko minuta uzdah okupljenih.

- Vauuuu!!! - oduševljeno bi uzdahnuli gosti zvjezdarnice kada bi ugledali krijesnicu na nebu dok bi im Radonić zelenim astronomskim laserom pokazivao zvijezde i pričao njihove zanimljive priče. Promatrači su imali priliku golim okom prepoznati daleke planete Mars i Jupiter. Laičkim pojašnjavanjem imena, boja i sjaja svake zvijezde, gost je uvodio posjetitelje u priču o nikada istraženom svemiru.

Premda je bilo malo oblaka, ako ste bili dovoljno spremni za noćni izlet na Mosor, ako ste legli na dekicu i opustili se gledajući u mračno nebo, uz malo prilagodbe koliko je oku potrebno, mogli ste vidjeti spektakularne prizore.

- Prekrasno je, ovo mi je jedna od najdražih večeri u godini. Konačno smo pobigli iz grada di je sparina i ovdje se pokrili dekicom i gledamo suze sv. Lovre – kazala nam je Veronika Barać, koja s mužem i dvoje djece već posljednje četiri godine u kolovozu čeka kišu meteora na Mosoru. Veliki broj djece koji je u kasne noćne sate sudjelovao u promatranju kiše meteora i glasnim krikovima popratili “padalicu”, ali niti odrasli nisu mogli skriti oduševljenje.

- Baš bi mi bilo žaj da sam ostala doma. Teško mi je bilo pokrenut se i doć, ali od ove godine više neću propustiti niti jedno promatranje s Mosora – kazala nam je sredovječna gospođa Ana Jurišić. Kaže da je unucima obećala da će ih voditi na Mosor i srećom, mališani nisu zaboravili na obećanje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:19