StoryEditorOCM
Dalmacijamaratonska sjednica

'Slobodna' spasila krunidbenu crkvu kralja Zvonimira od prodaje! Država i Županija otkupit će ključnu parcelu

13. lipnja 2018. - 00:37

Svečana prisega novog vijećnika Ljubomira Ercega, pa povlačenje jedne točke dnevnog reda, uz “pokušaj” dodavanja dviju točaka iz redova oporbe, te čak 38 amandmana na rebalans proračuna, kao i brojne prepirke vladajućih i oporbenjaka zbog 20-postotna poskupljenja cijena usluga regionalnih domova za starije i nemoćne – obilježja su današnje 12. sjednice skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Nevjerojatna ponuda na tržištu nekretnina: samo nekoliko kilometara od Splita prodaje se krunidbena crkva kralja Zvonimira iz 11. stoljeća!

Maratonska sjednica koja je trajala punih devet sati, započela je povlačenjem 33. točke “Prijedlog zaključka o očitovanju na ponudu prava prvokupa kulturnog dobra u Solinu, arheološkog nalazište sv. Petra i Mojsija”.

Upravo je “Slobodna Dalmacija” prva pisala kako ni država, a ni Županija kao ni Općina Klis, nisu iskazali pravo prvokupa nekretnine koja ima status kulturnog dobra, odnosno zemljišta i kuće ukupne površine 1216 četvornih metara, koje je vlasnik Vice Gizdić dao na prodaju.

Kako se nalaze unutar zone spomeničke kulture, tik uz crkvu svetog Petra i Mojsija, gdje je 1076. godine okrunjen hrvatski kralj Dmitar Zvonimir pa je u narodu poznatija kao Šuplja crkva, ostaje prava enigma zašto nitko od nadležnih nije htio sačuvati tu bogatu kulturnu baštinu.

– Povlačimo ovu točku dnevnog reda dok ne obavim konzultacije s ministricom kulture. U dogovoru sam i s vlasnikom nekretnine, pa ćemo do sljedeće sjednice znati više detalja o samom prvokupu i na koji način ćemo sve to provesti – izvijestio je “skupštinare” župan Blaženko Boban.

Prošao rebalans

Kako je ovo prošlo olako, tako je nastavak sjednice obilježen veoma visokim tonovima. Prvo “vladajući” iz koalicije HDZ-HGS nisu prihvatili uvrštenje dviju točaka na dnevni red.

Prvu SDP-ova Danijela Kukoča odluku o davanju u potkoncesiju izgradnje katoličke crkve i pastoralnog centra s vrtićem na trogirskom predjelu Brigi, što je potkrijepljeno potpisima 20 vijećnika, no ostalih 27 prisutnih nisu digli ruku “za”.

Ista sudbina s istim omjerom “ruku” zadesila je i Deklaraciju za proglašenje isključivoga gospodarskog pojasa kako bi zaštitili naše morske resurse “mostovca” Mira Bulja. No prošao je rebalans proračuna, čime je regionalna blagajna uvećana za 44 milijuna kuna.

 

Prošla su i četiri od 34 amandmana Mosta i to: 50.000 kuna za bolju zaštitu pacijenata, te 70.000 kuna za Tinovo kulturno ljeto, kao i osnivanje energetske agencije uz dodjelu nagrada učenicima i strukovno-tehničkim školama, a ne kao do sada samo gimnazijalcima.

Četiri amandmana SDP-a da se ne poveća cijena doma za starije, nisu prošli, čime se već znalo kako će nepopularno poskupljenje usluga za brigu i smještaj starijih i nemoćnih u županijskim domovima biti – usvojeno.

– Povećanje se odnosi na privatne korisnike smještene u županijskim domovima, gdje su čak i s povećanjima cijene ispod svih ostalih domova u državi. Za korisnike putem socijalne skrbi veće naplate neće biti – pojasnio je 20-postotno poskupljenje župan Boban, dok su ravnatelji četiriju županijskih domova, iznosili detalje iz svog poslovanja koje je sve teže zbog sve većeg broja korisnika, uz konstantno povećanja broja nepokretnih osoba o kojima se moraju skrbiti, a sve je manje djelatnika kojima se za težak posao ne nude primamljive plaće.

Skuplji domovi

– Brinemo se o 80 korisnika od kojih su samo dva pokretna, a nas 29 je uposlenih. Imamo dobar standard jer smo minulih godina uložili 20 milijuna kuna u opremanje doma, no ove godine prvi put imamo manjak od 70.000 kuna jer smo morali dignuti plaće za 6 posto, uz ispatu regresa i božićnice – iznio je regionalnom parlamentu Dalibor Damjanović, ravnatelj ustanove u Visu, dok je njegova kolegica po funkciji Marija Lelas iz Doma u Makarskoj dodala:

– Mi smo na dvije lokacije u Makarskoj i Runovićima, ukupno je 98 korisnika i sve nam je veći probleme pronaći kadar. Nitko, posebno uz obalu i na otocima ne želi raditi u domu za starije.

– Naš prihod je u plusu, brinemo se o 107 korisnika a kako već 24 godine imamo i uslugu pružanja njege i hrane po kućama, u našoj je skrbi još 140 korisnika – mogla se pohvaliti uspješnim radom časna Nediljka Tabak, ravnateljica splitskog Doma Lovret, dok je Ivan Škaričić, čelnik Doma Split pod čijom je ingerencijom Dom na Zenti, u Vukovarskoj ulici i onaj u Starome Gradu na otoku Hvaru, tek mogao reći kako je njihova briga od 760 korisnika, koja je rezultirala minulih godina i minusima, sada ukupno 2,2 milijuna kuna duga.

Rezime svega je usvojeno poskupljenje s 27 vladajućih glasova, uz šest SDP-ovih protiv, dok su vijećnici Mosta i Pametnog tijekom tog izglasavanja napustili dvoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:34