StoryEditorOCM
DalmacijaTOTALNI MRAK

Novu rasvjetu platili 1,4 milijuna kuna, a nitko ne zna zašto je u kvaru

Piše Dijana Turić / Makarska kronika
13. ožujka 2018. - 15:58

Prošlo je devet mjeseci otkad je bijelo kameno zdanje makarskog lukobrana "teškog" 30 milijuna kuna dobilo uporabnu dozvolu. Međutim, investicija županijske Lučke uprave, izgrađena prije dvije godine, ne funkcionira u pravom smislu riječi, a problem je u rasvjeti. Naime, nijedan od 13 kandelabera postavljenih na lukobranu ne radi, a jedino svjetlo koje se u noćnim satima na tom potezu može vidjeti jest ono signalno.

Problemi s funkcioniranjem javne rasvjete duž 220 metara zdanja sa 45 vezova pojavili su se još prošle zime kada su djelomično otklonjeni, da bi ove godine nastali još veći. U kojem se dijelu elektroinstalacija nalazi kvar, ne zna ni ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević koji nam kaže kako je elektro radove od 1,4 milijuna kuna na lukobranu izvodila renomirana splitska tvrtka "Prolux".

Prema Maroevićevim riječima, izvođač radova iznimno je cijenjena i kvalitetna tvrtka, pa nema govora da su nešto krivo spojili, uostalom problem nastaje samo zimi, najvjerojatnije uslijed spoja hladnoće i prodora mora u instalacije.

- Do sada su električari već četiri puta obavili pregled na električnim instalacijama lukobrana i dva puta su mijenjali kabele, ali kvar još nije popravljen. Doista se ne može detektirati problem, a pretpostavljamo da nastaje ili zbog prodora mora u neki od kabela ili hladnoće jer su kandelaberi normalno u funkciji ljeti i na proljeće - objašnjava Maroević.

Lani je, nastavlja naš sugovornik, na lukobran postavljeno 17 ormarića za struju i vodu, njihove su instalacije također pregledane, redovito se atestiraju zbog sigurnosti nautičara, i normalno funkcioniraju.

- Djelatnici "Proluxa" ponovno će na teren izići tijekom ovog tjedna i ukoliko se napokon detektira uzrok kvara neće biti potrebno razbijati dijelove kamenja teškog od tri do pet tona, već će se radovi odvijati na kabelima koji su postavljeni na svakih 50 do 100 metara - dodaje Maroević, ističući kako zbog nefunkcionalnih kandelabera nisu ugroženi ni brodovi ni ljudi, mada građani moraju biti malo oprezniji prilikom šetnje lukobranom.

Inače, ovaj je kvar već drugi "gaf" novoga lukobrana jer su krajem 2016. godine željezne šahte pustile ruzinu, pa ih je Lučka uprava zamijenila onima od inoxa. Potom je bilo potrebno izvesti i popravke na polerima, ali ni zamjena šahti nije pomogla jer je ruzina zahvatila još veći dio.

Uz sve to, lukobran je tijekom sezone 2016. godine radio bez uporabne dozvole jer Lučka uprava nije uspjela dobiti sve potrebne suglasnosti za tehnički pregled, a ista je ishodovana lani uoči lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:55