Dalmacija Split županija

zgrada iz 1903. godine

Muke pučkoškolaca: supetarski učenici od škole do dvorane za tjelesni pješače 1,5 km

zgrada iz 1903. godine

Iako je na sjednici supetarskoga Gradskog vijeća na dnevnome redu bilo 12 točaka, najveću pozornost vijećnika privukla je informacija o stanju osnovnog školstva.

Ta supetarska priča ima svoju lijepu stranu, ali i onu drugu, koju učenici u svakom slučaju nisu zaslužili.

U klupama osnovne škole sjedi, naime, 346 učenika i po tome je bez premca na Braču. Pohađaju je i učenici viših razreda iz susjednih općina Sutivana i Nerežišća. Ove godine je upisano 46 prvašića, a iz godine u godinu broj učenika je u neprestanom porastu. Tako je u dvije školske godine Supetar dobio 34 učenika više, a statistika neumoljivo tvrdi da je samo ove godine u Hrvatskoj upisano više od 9 tisuća učenika manje. Supetar je, dakle, jedno od demografskih najvitalnijih središta na našim „škojima“. Ovdje se ostaje i taj trend treba zadržati.

Međutim, sada slijedi onaj drugi, sumorniji i tužniji dio priče.

Uvjeti za rad, učenje i obrazovni procesi u supetarskoj osnovnoj školi su ispod svakog minimuma i kada inspekcijske službe ne bi zažmirile barem na jedno oko, možda bi ta najveća odgojno-obrazovna ustanova na Braču trebala gurnuti ključ u bravu.

Nastava se, naime, odvija u izuzetno teškim prostornim uvjetima. Školska zgrada sagrađena je davne 1903., a dograđena 1924. godine te se nalazi u lošem stanju. Prijašnjih godina znao se i plafon srušiti u učionicama što najbolje svjedoči kako je i sigurnost učenika upitna. Zub vremena učinio je svoje, a "krpanje" zgrade može tek ublažiti lošu sliku.

U postojećoj školskoj zgradi, upozorila je ravnateljica Dubravka Menjak, istovremeno je ustrojen proces razredne i predmetne nastave u istim učionicama i to naizmjenično u smjenama prije i poslije podne tako da popodnevna nastava traje do 19.10 sati. Učenici su razmješteni u 18 razrednih odjeljenja od čega je i jedan posebni razredni odjel. Za vrijeme nastave u određenoj smjeni nema slobodne niti jedne učionice koja bi omogućila odvijanje neke izvannastavne aktivnosti. Tu je i problem zajedničkog korištenja prostora i opreme učenika nižih i viših razreda. O dobro opremljenim kabinetima nema ni govora.

Škola nema nikakav prostor izvan zgrade kao što je primjerice školski vrt, zelene površine, prostor za rekreaciju. Nadalje, u školskoj zgradi nema ni centimetra slobodnog prostora za organizaciju nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Od listopada lanjske godine nastava tjelesnog odgoja odvija se u novoizgrađenoj sportskoj dvorani, ali ni to, kazala je ravnateljica Menjak, ne ide bez problema. Sportska dvorana je od zgrade osnovne škole udaljena kilometar i pol pa je zbog te duljine nastavu potrebno organizirati u blok satu. Problem je i kada je loše vrijeme poput kiše pa to zna biti razlog da učenici nižih razreda i ne stignu u dvoranu.

Zato su vijećnici bez obzira na boju stranačkog dresa bili jedinstveni u ocjeni kako je ovo gorući gradski problem i kako što prije treba prići izgradnji nove zgrade osnovne škole u čijem će sastavu biti školska sportska dvorana i igralište. Lokacija je prostornim planom već određena, treba još riješiti dio vlasništva zemljišta, a tijekom iduće godine Grad Supetar će, najavila je gradonačelnicaIvana Marković, financirati izradu idejnog projekta.

Ravnateljica škole Dubravka Menjak iznijela je i primjer kako peti razred pohađa 55 učenika i oni su trebali biti raspoređeni u 3 odjeljenja, ali su uz suglasnost nadležnog ministarstva zbog nedostatka učionica podijeljeni u dva razreda.

Naslovnica Split županija