StoryEditorOCM
DalmacijaKaštelanska akcija

Danas kreće 'lov' na neoznačene kućne ljubimce: one koji nisu čipirali psa čeka kazna od 6000 kuna

27. studenog 2017. - 09:42
Azil za životinje u Kaštelima

Od ovog ponedjeljka na cijelom području Kaštela kreće najveća do sada akcija u "lovu" na pse koji nisu označeni mikročipom.

Nejasno je koliko će gradskim komunalnim redarima trebati vremena da obiđu cijelo područje Kaštela i prekontroliraju sve pse u gradu, ali jedno je jasno – ako vašeg kućnog ljubimca zateknu bez mikročipa, novčanik će vam ostati tanji za gotovo šest tisuća kuna. Ili ćete obaviti čipiranje koje košta 80 kuna, ili platiti "masnu" kaznu – odluka je na vama, a cijela akcija provodi se sukladno Zakonu o zaštiti životinja, u sklopu kojega je stupila na snagu i obveza izvršenja kontrole mikročipiranja pasa.

Prema tom zakonu, sve jedinice lokalne samouprave do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Kako doznajemo iz nadležnoga gradskog odjela, komunalni redari od 27. studenoga ove godine, u suradnji s djelatnicima azila za životinje iz Kaštel Sućurca, kreću s provođenjem kontrole i obilaska cijelog područja Kaštela, a kada vam "ekipa za očevid" dođe pred kuću ili u nju, skrbnik životinje obvezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

– Komunalni redari će od danas krenuti u kontrole mikročipiranja pasa, i to na način da će povremeno izlaziti na teren zajedno s djelatnicima azila za životinje u Kaštel Sućurcu. Do ponedjeljka 27. studenoga, redari će također kontrolirati teren i samo upozoravati vlasnike, a nakon toga slijedi sankcioniranje vlasnika pasa koji nisu mikročipirani. Teren će obilaziti prema vlastitu nahođenju, što znači da u jednom danu, primjerice, mogu obići dio Kaštel Sućurca, a onda otići u Kaštel Stari ili Kaštel Kambelovac. Od početka 2017. godine do danas, na području grada Kaštela uhvaćeno je 150 pasa lutalica koji su potom smješteni u azil u Kaštel Sućurcu. Pas kojega redari i djelatnici azila zateknu bez mikročipa bit će smješten u azil, i to sve do udomljavanja, a ako pas koji je zatečen na ulici ili javnoj površini ima mikročip, odnosno vlasnika, u tom se slučaju životinja vraća svome vlasniku uz naplatu prekršajnog naloga u iznosu od 700 kuna – izjavila nam je Marija Pelivan, pročelnica za komunalu.

Upravo zato, od ponedjeljka budite odgovorni vlasnik svog psa i ne riskirajte visoke novčane kazne!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:49