StoryEditorOCM
DalmacijaKAD ĆE, NE ZNA SE

Kaštelani ogorčeni na tvrtku Point: 'Na 200 metara kasne pet mjeseci, nećemo im više dati nikakav posao'

3. rujna 2017. - 17:21
kastela_radovi-300817

- Ima li kraja ovom bezobrazluku! Od početka godine kopaju dvista metara ceste. Ima dana kad se pojave po dva sata, malo zaprpaju bagerom i nestanu. Cilo lito usrid mista imamo ovaj prokleti semafor, tu je autobusna stanica, ambulanta, vrtić, ljekarna. Frekvencija prometa je jako velika, ljudi skapavaju na ovim vrućinama. Ako su nesposobni, traži druge koji će ovo napokon završit - komentar je to ogorčene Sućuranke Marije Biočić na radove na proširenju kolnika i izgradnji nogostupa i kolektora oborinske odvodnje koji su u centru mjesta započeli početkom ove godine, a trebali su biti završeni sredinom svibnja.

Radovi ne da nisu dovršeni do tog roka, nego traju i danas, i ne nazire im se kraj. Revoltirani su i u gradskoj upravi, i gradonačelnik Denis Ivanović i pročelnica za komunalu Marija Pelivan, koja je jučer s gradilišta vlasnicima tvrtke "Point-Split" koja izvodi radove poslala jasnu poruku:

- Ova tvrtka više u Kaštelima zasigurno neće dobiti ni jedan posao. Razlog - nedovoljan aganžman izvođača radova. Još 13. siječnja 2017. godine uveden je u posao, a rok za završetak radova iznosio je četiri mjeseca. Radovi su kasnili mjesec dana zbog izrade prometnog elaborata, što svakako nije naš problem, već problem samog izvođača. Upravo zbog toga radovi na rekonstrukciji započeli su u drugom dijelu veljače, a planirani su obnova i širenje kolnika, dogradnja pješačkih nogostupa te rješavanje oborinske odvodnje. Vrijednost je radova 2,5 milijuna kuna. Moram kazati da je za vrijeme izvođenja radova Grad odlučio izgraditi fekalni kolektor dužine 180 metara unutar trase planiranoga zahvata, što je također, napominjem, malim dijelom utjecalo na produženje rokova izgradnje - kazala nam je pročelnica za komunalu Marija Pelivan. Gradonačelnik Denis Ivanović potvrdio nam je kako će zbog kašnjenja radova Grad Kaštela naplatiti izvođaču penale, te je dodao kako se više izvođači poput ove tvrtke neće odabirati na natječajima jer će im Grad dodijeliti negativne reference.

Problem je, veli gradonačelnik, stari Zakon o javnoj nabavi prema kojemu su bili dužni odabrati najpovoljnijeg ponuditelja.

- Zakon se u međuvremenu promijenio pa više najjeftinija ponuda nije glavni kriterij kod odabira izvođača. Vjerujte, ova tvrtka s kojom imamo i velikih problema oko izgradnje reciklažnog dvorišta, gdje isto kasne oko četiri mjeseca, ako ne i više, nakon što odrade ove radove, neće dobiti ni jedan posao u Kaštelima - kategoričan je Ivanović, koji je apelirao na građane da se strpe zbog gužvi u Kaštel Sućurcu kojima bi do kraja rujna trebao doći kraj.

A reciklažno dvorište priča je za sebe.

- Zbog loših kooperanata tvrtke "Point-Split" koja je dobila i taj posao, problema je napretek. Počevši od zemljanih radova i iskopa, ogradnih zidova, samog pojavljivanja radnika na terenu, pa sve do dinamike odvijanja radova. Sve je katastrofalno. Jer očito firma ima nekoliko gradilišta i ne stiže se sve odraditi - veli Pelivan, potvrđujući kako su predstavnici "Pointa" od Grada Kaštela zatražili da im se za oba gradilišta produže rokovi do 30. lipnja, što naravno, nisu ispoštovali. Radovi traju i do dandanas.

Denis Šimac: Bilo je teškoća i nepredviđenih radova

-Prilikom realizacije ugovorenih radova došlo je do poteškoća pri izvođenju, te do izvođenja nepredviđenih i naknadnih radova - odgovorio je na naš upit Denis Šimac iz tvrtke "Point Split".

Pri tome je za cestu u Sućurcu, među ostalim, naveo: nepovoljne meteorološke prilike, neoznačene postojeće podzemne instalacije na nepropisnoj dubini i udaljenosti od projektiranog oborinskog kanala-cjevovoda, koji nisu ucrtani u prerisima postojećih položenih instalacija.

Poteškoće i nepredviđeni radovi navedeni su za uzrok kašnjenja i reciklažnog dvorišta, uz naglasak da se građevina izvodila na nasipavanom terenu raznim nekvalitetnim materijalima, što je znatno otežavalo zemljane radove.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:23