StoryEditorOCM
Dalmacijaopasnost od epidemije

Sinjskim kanalom potekla kanalizacija, bijesni građani prijete da će ga zatrpati zemljom i stvoriti jezero fekalija: Neka smrdi pred nosom onima koji to ispuštaju u korito!

31. kolovoza 2017. - 23:03

Sinjem se poput požara širi nezadovoljstvo građana koji žive u blizini korita Ćosina potoka koji u ovim beskišnim ljetnim mjesecima nije nikakav prirodni potok, već otvorena kanalizacija.

Ista stvar je i s koritom potoka Gorućica protiv kojega građani koji žive u njegovoj blizini također sve glasnije negoduju. O čemu se radi? Područje Sinja presijecaju korita dvaju potoka, Gorućice i Ćosina potoka. Izvori obaju potoka su poslije ovoljetne dugotrajne suše presahli. Ali što je veća udaljenost korita potoka od izvora, u njima je sve više tekuće mase. Od koje građani koji žive u njihovoj blizini začipaju nosove. Jer Gorućica i Ćosin potok prihvaćaju fekalne vode velikog broja Sinjana, kao otvorena kanalizacija.

I dok Gorućica prolazi rubnim dijelom, ali neposredno uz naselje Luka, i presijeca gusto naseljeni dio Bazane te nosi, ipak, manju količinu fekalija, korito Ćosina potoka prolazi kroz središnji dio Sinja presijecajući ga na dva dijela. Fekalije njegovim koritom teku neposredno uz zgradu Policijske postaje Sinj, dječjeg vrtića "Bili cvitak", stambene zgrade, nedaleko od hotela "Alkar", uz tri velika prodajna centra, a na kraju "miomirisima" zasipaju stanovnike u Ulici Miljenka Buljana i na Trgu Gojka Šuška, blizu kojega se ulijeva u Gorućicu.



Tako "obogaćena" Gorućica, u koju se izlijeva i sva fekalna voda kanalizacije obuhvaćene mehaničkim pročišćivačem sveukupne gradske kanalizacije, nosi tu fekalnu masu u zapadni lateralni kanal Sinjskog polja koji se uzvodno od Trilja ulijeva u rijeku Cetinu.

Građanima koji žive i rade u blizini Ćosina potoka uzvodno od Baljkova mosta strpljenje je prelilo čašu pa su napisali otvoreno pismo sinjskoj gradonačelnici Kristini Križanac, predsjedniku Gradskog vijeća Jošku Kontiću i Hrvatskim vodama. U pismu navode da "svakodnevno žive i rade uz Ćosin potok u uvjetima koji nisu za ljude" jer koritom teče kanalizacija.

To je, navode, Gradu i Hrvatskim vodama dobro poznato jer su ih "do sada o tome problemu informirali u više navrata i dobivali obećanja da će problem u cijelosti biti riješen".

U pismu se dalje navodi: "Obećavali ste i rokove koji su protekli prije mnogo godina. Ovoga ljeta problem je eskalirao do neizdrživosti. Uzduž cijelog potoka širi se nesnosni miris koji ugrožava zdravlje i život mještana."

Kako se njima ne bi loptali, građani u pismu navode da im je poznato kako je Ćosin potok u nadležnosti Hrvatskih voda, ali je i gradski "golemi komunalni problem i doslovno fekalna bomba koja je potencijalna prijetnja zdravlju građana, odnosno izazivanju epidemije velikih razmjera".

Zbog svega toga građani od Grada i Hrvatskih voda zahtijevaju da rade posao radi kojeg ih plaćaju, neodgodivom intervencijom ublaže problem, evidentiraju i onemoguće sve koji u Ćosin potok ispuštaju fekalije. U protivnom će, prijete, biti prisiljeni na samopomoć, odnosno zasipavanje korita Ćosina potoka velikim količinama zemlje kako bi se uzvodno stvorilo jezero fekalija pred nosom onima koji fekalije ispuštaju u korito potoka. Ovo pismo u trenu je potpisalo oko 70 građana koji žive i rade uz Ćosin potok uzvodno od Baljkova mosta.

Kada su za to čuli građani nizvodno od Baljkova mosta, posebno u Ulici Miljenka Buljana i na Trgu Gojka Šuška, i oni su se pridružili pa je ispod sadržaja pisma oko 200 njih stavilo svoj potpis. Pismo će ovih dana biti dostavljeno nadležnima. Ostaje vidjeti što će oni učiniti.

Ako je suditi po dosadašnjoj praksi, ništa vremenski brzo i efikasno za ugrožene i nezadovoljne građane Sinja. Kojima su se u nedjelju prosvjedom na Meljači, gdje se neposredno uz kanal održavao brnaški dernek, pridružili građani Brnaza, Turjaka i Košuta, ističući da i oni trpe nesnosan smrad koji se širi iz kanala te da je ugroženo zdravlje njih i njihove djece.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:38