StoryEditorOCM

Prosvjed u Kaštelima zbog VIP-ova odašiljača

Piše PSD.
25. ožujka 2009. - 18:17

Nakon prošloljetne pobune građana zbog postavljanja odašiljača odnosno bazne stanice Tele 2 u Kaštel Starom kad se dogodio i fizički okršaj s policijom, u Kaštelima je, čini se, na pomolu novi telekomunikacijski skandal.

Tridesetak građana Ulice Obrov u Kaštel Lukšiću protestira zbog VIP-ova odašiljača koji je postavljen na krovu susjedne im obiteljske kuće, a da stvar bude zanimljivija kako bi se skrio od očiju javnosti kamufliran je kulisom koja je oslikana složenim i fugiranim ciglama.

Na oko prolaznika odašiljač ostavlja sliku dimnjaka, međutim, gotovo cijeli kvart dobro zna o čemu se zapravo radi.

 - Od sedmog mjeseca prošlog ljeta doslovce nemamo mira, noću se ne može spavati. Cijeli posao oko postavljanja bazne stanice odrađen je doslovce preko noći, a kamufliranje odašiljača osnovano nam daje sumnju da se radi o nekakvim nezakonitim i za naše zdravlje štetnim uređajima – tvrdi Davor Nikolić.

On upozorava da će mještani sami poduzeti sve moguće radnje da se takvi odašiljači uklone iz njihovog susjedstva jer ih, kako kaže, prilikom postavljanja nitko ništa nije pitao.

I Mirjana Burić ovaj potez i VIP-a i vlasnika kuće smatra podlim i ističe kako je nedopustivo da im netko zbog osobnog profita ugrožava zdravlje. Zanimljivo je, kaže ona, kako se nakon postavljanja bazne stanice znatno poboljšao do tada loš signal na VIP-ovoj mreži, ali da im zato često dolaze smetnje na tv-prijemnicima i teletekstu.

Vlasnik obiteljske kuće na kojoj je odašiljač postavljen istaknuo je kako prima jednokratnu naknadu te da dobija redovito za mjesečni najam. Iako nije želio iznositi konkretno o kolikim se iznosima radi, neslužbeno doznajemo kako su jednokratne naknade za postavljanje ovakvih uređaja teške od 120 do 150.000 kuna, a mjesečne se kreću od 300 do 500 eura.

Predsjednik Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana Bogdan Pensa kazao nam je kako su u javnoj raspravi o izmjenama GUP-a udruga i gradska vlast usuglasile da se umjesto repetitora i antenskih uređaja unutar gusto naseljenih područja zahtijeva od svih koncesionara izgradnju zajedničkih stupova na kojima bi bili primopredajnici, a koji se trebaju nalaziti izvan zona građenja.

Skupina građana 2. ožujka ove godine temeljem svoje prijave o cijelom slučaju dobila je odgovor i od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije. Iz Agencije navode kako je u tijeku postupak provjere propisanih vrijednosti mjerenja veličina elektromagnetskih polja na osnovu prijave VIPneta od 16. 10. 2008. godine.

Građani se pitaju kako je bazna stanica uopće mogla biti puštena u rad, a da se prethodno nisu izvršile prije navedene radnje.

Jakov ŽARKO / EPEHA / Joško ŠUPIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:46