StoryEditorOCM
Dalmacijabravo, načelniče

Mališani iz Podstrane kućama odnijeli komplete novih udžbenika

1. rujna 2016. - 23:01
skola_udzbenici1-010916

- Nisam očekivala da ćedu uopće davat knjige, kazuje nam Mirela Landikušić koja je zajedno sa suprugom Matom dopratila sina, prvašića Tina i kćerkicu Karmen učenicu petog razreda kako bi preuzeli besplatne udžbenike - dar općine Podstrana. 

Imam dijete koje ide u drugi srednje i ovo je prva godina da se dijele besplatni udžbenici i naravno da puno znači roditeljima, nastavlja Mirela. 

Ovo je veliki potez koji svakako dira svakog roditelja u srce, gesta načelnika koji je to pretpostavljavam odlučija".

Zbunjen gužvom koja se stvorila dolaskom novinarske ekipe, Tino nije krio da su knjige teške. "Ne znam baš", dječje iskreno odgovorio je i na pitanje hoće li biti lakše kad budu u torbi na ramenima.

S osmijehom na licu i u dobrom raspoloženju smjenjivali su se u četvrtak poslijepodne u mjesnoj osnovnoj školi u Podstrani roditelji i djeca u preuzimanju knjiga. 

Zahvaljujući dobroj organizaciji djelatnika škole i općine, bez gužve i redova. 

Sve je zadovoljno promatrao načelnik Podstrane Mladen Bartulović koji podsjeća da su ranije knjige kupovane za djecu temeljem dva kriterija: imovinskog statusa i dječjeg doplatka i za to je općina izdvajala oko 400 tisuća kuna.

Izračunali smo da bi kupnja knjiga za svu djecu u osnovnoj školi koštala oko 750 tisuća kuna, obrazlaže Bartulić. 

Na moj prijedlog Općinsko vijeće je u proračun ugradilo taj iznos. Postupak nabave proveli smo sukladno zakonu, izabrali najboljeg ponuditelja i kao što vidite knjige su došle prije dva dana. 

Kad smo raspisivali natječaj imali smo 928 djece, plus 14 koji su došli od šestog mjeseca do danas, plus desetak koja su rođeni i žive u Podstrani, a idu u školu na Kamenu i u Žrnovnici. Imamo i pet-šest djece s posebnim potrebama koji idu u školu na području grada Splita i za njih smo osigurali novčani iznosi za kupnju didaktičkih sredstava. Ukupno 960 djece, ukupan iznos oko 720 tisuća kuna, precizirao je načelnik.

Podjela besplatnih udžbenika planirana je i za sljedeću školsku godinu. Roditelji su potpisali izjavu da će po završetku školske godine vratiti dobijene knjige, pa će dio koji bude u lošem stanju bit otpisan, iskoristivi dio ponovno podijeljen, a broj koji bude nedostajao kupljen sredstvima iz proračuna.

"Mislim da će se uspjet sačuvat. Ako se djeci objasni da moraju čuvat, vjerojatno će sačuvat i moći će se prenijet u iduću godinu", mišljenja je Maja Hechet, koja je po knjige došla s kćerkom Paulom, koja će sada u drugi razred, a knjige su preuzele i za sedmaša Marka.

"Samo mi i eventualno nešto Bandić u Zagrebu smo osigurali knjige našim mištanima, ponosan je općinski vijećnik Ante Polić koji je sa suprugom Lidijom po knjige došao s unučicom Sarom Radić. Ovo je za sve pohvale. Imam jednu unuku pa mi je velika stvar, a zamislite roditelje koji imaju dvoje, troje ili četvero dice koji je ovo njima dar", zadovoljno će Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:47