StoryEditorOCM
Dalmacijadan sjećanja

U spomen žrtvama položeni vijenci kod Kevine jame

23. kolovoza 2016. - 14:36
kevina_jama3-230816

Obilježavanje Europskoga dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima kod Kevine jame u Radošiću 30-ak kilometara sjeverozapadno od Splita, gdje na spomen ploči stoji natpis "Vama mir, a njima kletva / kojima ste bili krvna žetva", organizirao je splitsko-dalmatinski HDZ, i Gradski odbor HDZ-a Kaštela.

Vijence su, nakon što je lećevački župnik fra Dušan Džimbeg služio službu Svete riječi, položili izaslanstva splitsko-dalmatinskoga HDZ-a predvođena predsjednikom Antom Sanaderom, grada Kaštela u čije su ime vijence položili dogradonačelnici Mili Novak i Zoran Bonacin te predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović, te načelnik općine Lećevica Ante Baran i Općinski vijećnik Ivan Đirlić.

Obraćajući se nazočnima načelnik Baran je istaknuo kako najviše boli činjenica da su žrtve bacane u Kevinu jamu pretežito nakon službenoga završetka Drugoga svjetskog rata, te je izrazio žaljenje kako u Hrvatskoj još uvijek postoje neosuđeni zločini koje valja osuditi. Svi počinjeni zločini za nas su nedopustivi - poručio je Baran.

- Još se ne zna točan broj žrtava pogubljenih u Kevinoj jami jer su komunističke vlasti to zataškavale da se ne otkrije istina. Na ovim prostorima komunizam je bio na vlasti 50 godina i oni su učinili sve da se istina o zločinima ne otkrije. Hrvatski narod ne boji se istine i ne želi živjeti na mitovima. Postoji oprost, ali prije toga potrebna je istina - kazao je jedan od sudionika jučerašnjeg obilježavanja dana sjećanja.


 

Piše Jakov Žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:39