StoryEditorOCM
Dalmacijavatromet s planine

Mještani Kruga svečano proslavili blagdan Velike Gospe, svoje nebeske zaštitnice

Piše Davor Grgat
16. kolovoza 2016. - 00:24
IMG_0117

U jednom od ljepših zaselaka Jesenica, u Krugu su mještani i njihovi gosti svečano proslavili blagdan Velike Gospe, nebeske zaštitnice ovog poljičkog zaseoka.

Proslavi je prethodilo dan ranije, po dugoj i staroj tradiciji da se kip Velike Gospe stavi na sredinu Crkve, a potom u večernjim satima vrijedni Kružani su na obližnjoj planini palili vatromet, koji se može vidjeti od splitskog Zvončaca, čak do Visa, Braća i zamorskih Poljica, Gata, Tugara, Žrnovnice, pa čak i u mjestima Gornjih poljica..

Mada je sveta misa održana u jutarnjim satima, glavno euharijsko slavlje održano je u 17 sati, i to, po običaju velikom procesijom po mjestu,(koja nije prekidana ni u vrijeme komunizma), a potom i Sveta misa.

U nadahnutoj propovijedi, župni svečenik don.Tomislav Bašić, je pored ostaloga rekao: „Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u Božju blizinu, proslava je Boga, ali i potvrda čovjekova dostojanstva. Krščani vjeruju da je Mariju, Majku Kristovu, Bog uzeo k sebi. Da je ona tijelom i dušom „uznesena“, „uzeta“ u prostor najsvetije Božje nazočnosti...“ rekao je don Bašić.

Na kraju misnog slavlja u Krugu, župnik je najavio i blagdan sv. Roka, zaštitnika župe Jesenice, čije će se svete mise održati u jutarnjim satima, a procesija i glavna sveta misa održat će se večeras, s početkom u 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:09