StoryEditorOCM
Dalmacijapredsjednica na obali jadra

Kolinda Grabar Kitarović: Cijela bi Hrvatska trebala biti poput Solina

9. kolovoza 2016. - 19:44
grabar_kitarovic1-090816

- Ono što mi je iznimno drago vidjeti danas u Solinu jest ovo Dječje gradsko vijeće, ali i čuti da je ovo jedan grad, nažalost od rijetkih u Hrvatskoj, u kojem je više rođenih nego umrlih. Nadam se da je to primjer koji će slijediti cijela Hrvatska. Veseli me ovaj optimizam koji vidim, poduzetički duh i radost njegovih stanovnika i nadam se da ćemo se u vremenu koje dolazi izboriti za jedan takav optimizam koji će vladati cijelom Hrvatskom, da nam mladi ostaju u ovako prekrasnim mjestima kao što je Solin – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u utorak prilikom obilaska Solina.

Posjet je počela u Saloni gdje su je uz solinske čelnike i brojne druge, dočekali i djelatnici Arheološkog muzeja u Splitu te je ukatko upoznali s lokalitetom Manastirine i muzejom u Tusculumu koji je tada razgledala.

U centru Solina, na Gospinu otoku, među ostalima su je dočekali i Splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, te don Ranko Vidović, župnik ovog Gospinog svetišta.

- Drago mi je da je predsjednica došla na ovo najsvetije mjesto Lijepe naše, ovo nam je ovdje krstionica i kolijevka. Zavrijeđuje zato da predsjednica dođe ovdje, upravo na ovo sveto tlo koje ima povijesnu dimenziju, a i dimenziju budućnosti, jer danas je Solin grad mladosti i budućnosti. Ona itekako mora biti ta koja će tu budućnost na svoj način još više pospješiti i da se ona ostvari – izjavio je msgr. Marin Barišić pokazujući pored i novu crkvu koju Nadbiskupija gradi.

Predsjednica se na Gospinu otoku fotografirala i pozdravila i s braniteljima, te predstavnicima Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te drugim građanima. 
Potom je posjetila i Gradsku galeriju u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir, gdje se susrela i sa članovima Dječjeg gradskog vijeća prilikom čega joj je pozdravne riječi uputila Andrea Dadić, dopredsjednica tog vijeća i učenica 7. razeda Osnovne škole "Vjekoslav Parać".

- Susret je protekao lijepo jer je ona jedna jako ljubazna osoba, pitala nas je kako djelujemo i drago nam je što nas je pozvala na Pantovčak - kazala je ova mlada Solinjanka.

Zadovoljstvo posjetom izrazio je i gradonačelnik Dalibor Ninčević uz kojeg su se nalazili i bivši gradonačelnik i saborski zastupnik Blaženko Boban, te predsjednk Gradskog vijeća Renato Prkić.

- Počašćeni smo što je predsjednica imala vremena posjetiti Solin. Vjerujemo da je i činjenica što smo i ove godine najmlađi grad, što imamo pozitivni prirodni prirast, jedan od razloga njezinog posjeta. Nadamo se njezinoj daljnoj potpiri – zaključio je Ninčević, nakon čega je predsjednica s njima ostala popiti kavu u kavani Zvonimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:06