StoryEditorOCM
Dalmacijau se i u svoje kljuse

Imoćani na proslavu Dana grada nisu pozvali Ževrnju: Županija nam je maćeha!

1. kolovoza 2016. - 20:04
im00

Imoćani su počeli s dvodnevnom proslavom obilježavanja Dana grada i blagdana svoje zaštitnice Gospe od Anđela. U ponedjeljak su taktovi budnice Gradske glazbe nagovijestili cijeli niz manifestacija. Predstavnici grada Imotskog, predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Petrom Markotom, položili su vijence na spomen-obilježje na Topani.

Svečana sjednica, nakon dugo vremena, održana je u Gradskoj vijećnici, a ne u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, što je puno manji prostor. Očito veći i nije trebao jer na sjednici, osim članova vijeća i laureata te novinara, nitko nije bio od gostiju.

– Odlučili smo se za ovakvo obilježavanje sjednice kako bismo smanjili troškove, a i pozive nismo slali onima kojima smo to činili prethodnih godina. Pritom naglašavam našu Županiju, koja se doslovno maćehinski odnosi prema gradu Imotskom, ne pomažući mu u mnogim projektima.

Ovdje izražavam i svoju zabrinutost takvim ponašanjem – naglasio je gradonačelnik Ante Đuzel, koji je i javno obznanio da je ovo posljednja svečana sjednica koju vodi, te da se na sljedećim lokalnim izborima neće više kandidirati.

– S ponosom mogu pogledati iza sebe i na ono što sam učinio za svoj grad – istaknuo je Đuzel, napomenuvši da Grad uredno servisira plaće svima, od vrtića, Javne vatrogasne postrojbe i drugih, te da se veliki dio proračuna izdvaja za socijalu, učenike i studente.

Obećao je do kraja mandata uređenje infrastrukture prema starim zaseocima Zdilari i Jažići, gdje se otvara mogućnost razvoja seoskog turizma te drugi niz komunalnih zahvata.

Ovogodišnji dobitnici Plakete grada Imotskog su europski prvak u bacanju kugle i osvajač srebrne medalje u kladivu za osobe s invaliditetom i hrvatski paraolimpijac Ivan Katanušić, zatim Matea Kolovrat, svjetska prvakinja u teakwondou za osobe s oštećenjem sluha, te Stella Kavalj, europska i državna prvakinja u taekwondou.

Nositelji priznanja su Maja Delić-Peršen za svoj književni rad i očuvanje baštinskog naslijeđa Imotskog i Imotske krajine, te Ante Vujević za rad i promociju poznatog Mandolinskog orkestra i organizaciju festivala Mandolina Imota.

Poslijepodne održan je i svjetovni program, s procesijom ulicama grada od 18 sati te svečanom svetom misom kod spomen-obilježja na Topani, koju je predvodio msgr. nadbiskup Marin Barišić. Poslije toga je održan jubilarni, petnaesti "Tinel", humoristička predstava u podnožju Topane.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:13