StoryEditorOCM
Dalmacijaministar dao ruke

Hasanbegović bez natječaja u Splitu zaposlio šefa vrgoračkog HDZ-a

27. srpnja 2016. - 18:35

Ministarstvo kulture pod vodstvom Zlatka Hasanbegovića, ministra u ostavci, nedavno je bez natječaja zaposlilo Željka Primorca, čelnika HDZ-a u Vrgorcu. Od petka 15. srpnja on radi u splitskom Konzervatorskom odjelu, pri Ministarstvu kulture, pa tako ne osjeća negativne posljedice odluke novog vrgoračkog vodstva o gašenju Gradskog kulturnog središta (GKS), gdje je bio ravnatelj od 1. siječnja 2009. godine.

Štoviše, aktualna gradska vlast, predvođena neovisnim gradonačelnikom Antom Pranićem, kojeg podržava Most, stvorila je Primorcu preduvjete za prelazak u Ministarstvo kulture.

Naime, za 2016. godinu nije donesen plan primanja u državnu službu i nova zapošljavanja preko javnih natječaja nisu dopuštena, a državna se tijela kadrovski popunjavaju samo na temelju premještaja iz drugih državnih ili lokalnih tijela, odnosno javnih službi.

Primorac nije mogao u Ministarstvo kulture prenijeti ravnateljski ugovor, pa je, na njegovu molbu, vrgoračko Gradsko vijeće 7. srpnja izmislilo mjesto višeg stručnog suradnika u GKS-u, na koje ga je rasporedilo 11. srpnja, kad je i razriješen ravnateljske dužnosti. Stručni suradnik bio je samo do 14. srpnja. Dan kasnije "prenio je ugovor" među splitske konzervatore.

Zbog čitatelja koji tragaju za poslom poželjeli smo saznati kako je baš gospodin Primorac, HDZ-ova uzdanica u Vrgorcu, izabran za rad u Ministarstvu kulture koje vodi Zlatko Hasanbegović, HDZ-ova uzdanica na nacionalnoj razini.

Što kaže sretno zaposleni Primorac?

– Što se mene tiče, ja sam pred zakonom i savješću čist, procedura je ispoštovana. Diplomirani sam profesor povijesti, prvi sam diplomirao u generaciji, upisao doktorat. Sve je bilo sukladno zakonu.

Najavom gašenja Gradskog kulturnog središta, u kojem sam trebao biti ravnatelj do 1. siječnja 2017. godine, bio sam u situaciji da moram tražiti posao. Poslao sam zamolbe na razne adrese. Sedam i pol godina vodio sam projekte obnove kulturne baštine, organizirao izdavačku djelatnost, radio na osnivanju klapa, folklornih društava...

I tko vam se javio s ponudom za posao?

– Ne bi bilo u redu od mene da govorim.

Je li možda Hasanbegović?

– Ne mogu o tome govoriti. Ne znam je li ministar vidio to što sam pisao.

Na kojem ste radnom mjestu angažirani?

– Ne znam smijem li o tome govoriti bez odobrenja Ministarstva kulture. Pitajte njih.

Tako zbori Primorac. Prema Praniću, Primorac je formalno razrješenje i premještaj zatražio s objašnjenjem da je "sve dogovorio s Ministarstvom kulture":

– Zamolio nas je da Gradsko vijeće bude brzo u donošenju odluka kako bi proces prelaska bio zakonit. Nije spominjao o kojem se konkretnom radnom mjestu u Ministarstvu radi, a nama se prelazak učinio opravdan zbog racionalizacije rashoda za zaposlene. Imali smo u vidu gašenje Gradskog kulturnog središta, koje je svih ovih godina služilo HDZ-u kao izborni stožer – tvrdi Pranić.

Ministarstvo kulture ponosi se prinovom. Po struci je profesor povijesti i geografije, trenutno pohađa doktorski studij povijesti. Zbog potrebe angažiranja kvalificiranog stručnjaka za rad na arhivskom gradivu premješten je u Konzervatorski odjel u Splitu, jer "krajem tekuće godine u mirovinu odlazi još jedna službenica koja se bavi navedenim područjem".

Navodno je ključnu ulogu u zapošljavanju stranačkog vojnika Primorca odigrao upravo ministar. Usput, evo zadnje rečenice iz službenog odgovora Ministarstva: "Slijedom navedenog, odbacujemo bilo kakvu povezanost ovog premještaja s eventualnim političkim konotacijama." Zbilja?

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:29