StoryEditorOCM
DalmacijaDrama u Marušićima

Talijanski biznismen ekskluzivno za Slobodnu: Moje stepenice nisu ubile Poljaka, imam i dokaz!

12. srpnja 2016. - 12:52

Neki mještani Marušića, s kojima imam problema otkada sam prije tri godine kupio deset tisuća "kvadrata" zemljišta i napravio skale do mora, iskoristili su nedavnu smrt 38-godišnjeg Poljaka na plaži Lovrin žal da bi me prikazali kao monstruma i devastatora prirode te mi zadali posljednji udarac kako bih otišao iz tog mjesta - govori nam 72-godišnji talijanski poduzetnik Giussepe Sparta.

Talijanski poduzetnik nam je kazao kako ga nitko od novinara, koji su pisali o ovoj temi, nikada nije nazvao da bi čuo i njegovo mišljenje, pa mu u ovom autoriziranom razgovoru, koji je vođen u prisutnosti njegova odvjetnika Gordana Lolića i prevoditeljice, "Slobodna" to omogućuje.

Jesu li te skale koje ste izgradili morale baš tako narušiti prirodu i ugroziti život ljudi, kako se po novinama tuže mještani, i osjećate li se odgovornim za smrt poljskog turista?

- Mene su mještani Marušića najprije pustili da napravim skale i tek kada su one bile gotove, počeli su se buniti i iznositi primjedbe. A prije negoli sam uopće počeo graditi, sastao sam se sa tri predstavnika iz Mjesnog odbora Marušići koji su mi rekli da izgradim skale gdje god ja hoću jer im je sve bolje od prijašnjeg kozjeg puta koji su imali i da je to idealno mjesto jer se moje skale nastavljaju na cestu od koje je i išao taj prijašnji kozji put.

Taj razgovor je vođen u prisutnosti Marija Ćalete, vlasnika restorana "Kod Mije", i Davora Marušića od kojeg sam kupio zemljište i koji ovo sve mogu potvrditi. Dakle, nikakvih primjedbi nije bilo, pogotovo što nisam ni morao raditi skale jer idu preko mog privatnog zemljišta koje nikada nije bilo upisano kao pomorsko dobro, kao što me prozivaju. Meni je žao Poljaka i njegove obitelji, ali ja ne znam zašto bih ja tu bio odgovoran?! - govori nam talijanski biznismen.

Hoćete reći da bi Hitna pomoć teško mogla doći do stradalog turista i prije izgradnje vaših skala i poslije?

- Prije ne bi nikako, a sada nekako. To je ogromna strmina kojoj je zbog kiša prijetila erozija, pa sam ja tu posadio šumu koju su oni nazvali devastacijom i izgradio ove skale koje uopće nisu tako nakaradne. Nemaju 350 nego sto stepenica i nakon svakih pet stepenica postoji podest širine metar i pol.

Nije idealno, ali je jedino moguće rješenje. Gradio sam to bez dozvole, ali je to bilo manje zlo nego da se netko strmoglavi, pogotovo što ja imam sina od dvije godine, dvoje muških blizanaca od četiri godine i priznajem da sam opčinjen njihovom sigurnošću. Problem je što ja na tom zemljištu nemam kuću, a svi moji susjedi je imaju i bave se iznajmljivanjem soba i od toga žive.

Hoćete reći da iza želje za rušenjem tih skala postoji interes nekih mještana koji nije moralni nego ekonomski?

-Kada sam napravio ove skale i utukao oko sedamdesetak tisuća eura, a ne milijune kako novine pišu, susjedi s lijeve i desne strane od mene tražili su da uz ove skale izgradim preko svog zemljišta još dvoje skale do mora kako bi njihovim gostima bilo komfornije i kraće doći direktno do mora od njihovih kuća. Pa gdje ću onda ja graditi svoju kuću ako vam izgradim još dvoje skale do mora, pa cijelo zemljište će mi se pretvoriti u skalodrom, govorio sam im. E kada nisam htio, počeli su udarati po meni.

Da sam izgradio još dvoje skale preko svog zemljišta, ne bih bio ni devastator ni mostrum i ne bi bilo nikakvih problema. Pojedini mještani svoje osobne interese dobro pretvore u novinskim istupima u opće interese, a većina mještana je na mojoj strani, znate - ne libi se Sparta izreći svoje mišljenje koje će sigurno izazvati ozbiljne reakcije Marušićana.

Ali je činjenica da sada na toj plaži Borak ne postoji okretište koje je pretvoreno u privatno dvorište i činjenica je da je dolazak do plaže otežan.

- Dat ću vam CD na kojem se vidi kako turisti i mještani najnormalnije prolaze mojim skalama do mora. Dakle, nije istina da tu nitko ne prolazi, a na CD-u ćete vidjeti i neke medijske borce protiv moje devastacije kako mi čupaju borove, masline, tamarise i ruše sve što sam ja posadio. Jednog od njih, kojeg su snimile kamere, prijavili smo Državnom odvjetništvu, a kako su oni odbacili moju prijavu, preko svog odvjetnika sam sam preuzeo kazneni progon protiv te osobe. Kada su dolazile TV ekipe izvještavati o smrti nesretnog Poljaka, imam snimku jednog muškarca kako tridesetak sekunda prije dolaska novinara zatvara otključana vrata na ulazu u moje skale i zaključava ih, samo kako bi novinarima iznio svoje činjenice koje nemaju veze s istinom.

Je li istina da ste vi sami ponudili mještanima napraviti parking i okretište ispod tih svojih skala ili je to samo spin vas i vama odanih mještana?

-Htio sam kupiti sto metara kvadratnih od posjeda mog susjeda Nediljka Bitange koji također s njima vodi spor dvanaest godina i bio sam spreman dati i 150 kvadrata svojeg zemljišta kako bi taj projekt napravio o mom trošku. Čak sam o tome razgovarao s načelnikom Omiša Ivanom Kovačićem koji mi je rekao da razgovaram o tome s predstavnicima Mjesnog odbora Marušići. No oni su mi rekli da to njih ne zanima.

Ja ne znam što njih uopće zanima osim obmanjivati javnost i stigmatizirati mene koji sam radio svuda po svijetu, imam hotel u Kazanu, moja tvrtka "Caerula Maris" ima niz projekata, a ovdje se bavimo jednim skalama. Ja ni jednu kaznenu prijavu nemam i nisam nikakav mafijaš, kako neki pričaju. Uostalom, to vi možete lako provjeriti kao novinar. Pa da jesam, zar bih mogao dobiti boravište ja i moja obitelj na adresu u Čapuli gdje imamo kuću. Ali u Čapuli nemam nikavih problema kao u Marušićima - konstatira Sparta.

Skupina od trinaest mještana Marušića vas u dva postupka tuži za ometanje svog posjeda. Ministarstvo graditeljstva vodi upravni postupak proti vas radi uklanjanja tih skala. Grad Omiš vodi postupak protiv vas radi utvrđivanja služnosti. Općinski sud u Splitu vam kaznenim nalogom daje osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Dakle, ne možemo ovdje govoriti samo o krivoj percepciji i osobnom interesu Marušićana.

-Svi su tužili moju tvrtku "Caerula Maris" kako bi se lakše naplatili, ha-ha... Vidite, Ministarstvo graditeljstva je donijelo rješenje o uklanjanju dvije drvene barake s mojeg zemljišta, svaka veličine četiri puta četiri metra kvadratna i o uklanjanju potpornog zida pri samom dnu skala i to sam ispoštovao, ali nitko nije naredio uklanjanje i rušenje tih skala. A na osam mjeseci zatvora nisam pristao, nego sam uzeo odvjetnika Joška Čeha i krenut ćemo u suđenje na Općinskom sudu. Ne bojim se negativnog ishoda jer pravda je spora ali dostižna - s osmijehom je Sparta završio ovaj razgovor.

Nelegalno sam gradio

Gradio sam bez dozvole, ali je to bilo manje zlo nego da se netko strmoglavi, pogotovo što ja imam sina od dvije godine, dvoje muških blizanaca od četiri godine i priznajem da sam opčinjen njihovom sigurnošću

Tražili još dvoje skale

Kada sam napravio ove skale i utukao sedamdesetak tisuća eura, susjedi su tražili da uz ove skale izgradim preko svog zemljišta još dvoje skale do mora kako bi njihovim gostima bilo komfornije i kraće doći direktno do mora

Imam snimku

Imam snimku jednog muškarca kako tridesetak sekundi prije dolaska TV novinara koji su došli izvještavati o smrti Poljaka, zatvara otključana vrata na ulazu u moje skale i zaključava ih, samo kako bi novinarima iznio svoje činjenice

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:16