StoryEditorOCM
Dalmacijapoklonili se vitezovima

Obilježena 25. obljetnica osnutka legendarne Treće imotske bojne

1. lipnja 2016. - 18:52
DSC01690-1

Pripadnici Treće imotske bojne iz sastava Četvrte gardijske brigade HV-a obilježili su u Imotskom 25 godina od utemeljenja svoje legendarne postrojbe. Još prije 25 godina, točnije 1. lipnja 1991., u vojarni na Kamenmostu okupili su se mladi dragovoljci iz svakog kutka Imotske krajine, te iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Položili su zakletvu da će se boriti do smrti za slobodu svoje domovine. Slabo naoružani, nepripremljeni, ali puni volje i velikog srca, već 28. srpnja iste godine odlaze u Kruševo na prvi ratni zadatak.

I od tada su imotski junaci obišli bojišta oko Zadra, Šibenika, Drniša, sve do dubrovačkog područja. U junačkim borbama poginula su 34 pripadnika te bojne, a više od 170 njih teže je i lakše ranjeno. Svakom svojom bitkom ulazili su sve dublje u legendu.

U Imotskom su se u srijedu okupili bivši pripadnici bojne uz svoje brojne prijatelje i suborce. Položili su vijence i upalili svijeće na spomen-obilježje na Topani za sve svoje suborce i sve one koji su dali život za slobodu Hrvatske.
U ime predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović vijenac je položio njezin izaslanik, komodor Ivica Tolić.

U ime Županije vijenac je položio župan Zlatko Ževrnja, a vijence su položili i predstavnici Grada Imotskog, okolnih općina, koordinacija udruga iz Domovinskog rata, veterani Treće bojne, općine Proložac, Sedme domobranske pukovnije iz Zadra, udruge "Oluja" iz Podstrane i Četvrte gardijske brigade.

Odrješenje na spomen-obilježju podario je župni vikar župe Imotski fra Zoran Kutleša, koji je i predvodio svetu misu zadušnicu za sve poginule pripadnike Treće bojne.

Pripadnici bojne uz svoje prijatelje iz drugih postrojbi s ratnim su zastavama prodefilirali gradskim ulicama, na kojima su ih pozdravljali građani, a proslavu obljetnice nastavili su zajedničkim druženjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:31