StoryEditorOCM
Dalmacija'UKLETA' KRIVINA

Imoćani: Dosta nam je života u strahu

22. veljače 2016. - 16:49

Do sada se dogodilo nesreća da im se ni broja ne zna. Bilo je i sudara sa smrtnim posljedicama, s težim i lakšim ozljedama također iznimno veliki broj, a o nastaloj materijalnoj šteti da i ne govorimo. I ono najvažnije, još uvijek postoje svi "uvjeti" da se ova crna bilanca podeblja.

Kratka je ovo, ali jeziva inventura sa samo jedne krivine na državnoj prometnici Imotski-Posušje, koja prolazi tik uz stambeno naselje Gaj, gdje živi veliki broj Imoćana. Ono najizazovnije u ovoj priči svakako je i veliki broj djece koja su neposredno svaki dan vezana uz taj dio prometnice, što zbog odlaska u školu, što zbog igre. Također, s obje strane te "uklete" krivine svaki dan brojni Imoćani odlaze u šetnju u park šumu Gaj.

Posljednja nesreća od prije neki dan, u kojoj je jedna osoba zadobila na svu sreću lakše ozljede, kada se njezin automobil izlazeći iz krivine zabio u ogradni zid obiteljske kuće Mate Kukavice, digao je na noge cijelo naselje. Sama pomisao da su se neposredno prije nesreće upravo nogostupom kretala njihova djeca izbezumila je roditelje koji su konačno kazali: Nećemo više živjeti u strahu i gledati hoće li nam djeca poginuti na kućnom pragu.

- Otkako od 2005. godine živim u svojoj kući, čupao sam iz šest automobila ljude čiji je automobil završio u mom dvorištu. Bogu hvala, nije bilo poginulih. I ova posljednja nesreća, kada mi je automobil razbio ogradu i došao nadomak prozora, jednostavno je i u meni pokrenula lavinu koju dijelim sa svojim susjedima - veli nam Ivica Kukavica, dok njegov otac Mate kaže da više i ne broji prevrtanja i udarce u ogradne zidove.

- Kada bi se pobrojila proklizavanja i okretanja na cesti nakon izlaska iz ove opasne krivine, a koje nitko i ne evidentira, ta cifra bi bila troznamenkasta. Ovako više ne ide. Prije nekoliko godina malo su strojevima "narozali" asfalt i obećali da će staviti onaj protuproklizavajući asfalt.

Onda je, kako kažu, grad Imotski intervenirao da se to ne stavlja, jer je trebalo raditi neku podzemnu infrastrukturu za poslovnu zoni u Vinjanima Gornjim. Kao, što će se dva puta kopati istim putem. A pošto je zona propala, naša krivina ostala je ista i svaki dan se brinemo za svoju djecu, ali i za vlastite živote - veli Željko Tomas.

I ostali stanovnici Ulice Put Gaja u neposrednoj blizini uklete krivine Marijan Lekić, Mirko Lončar, Ivan Kolovrat, Mladen Vican, Ante Čelan i drugi ne skrivaju svoje ogorčenje postupkom Hrvatskih cesta. "Tražimo da nas se zaštiti vrlo malom investicijom.

Bilo to rekonstrukcijom krivine koja je nestručno projektirana, bilo postavljanjem čvrste željezne ograde, bilo nečim drugim, samo je hitno da hitnije ne može biti", poručili su stanovnici imotskog naselja Gaj.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:44