StoryEditorOCM
Dalmacijaživi zid

U Živogošću odgođena deložacija obitelji Zdjelar

Piše PSD.
29. srpnja 2015. - 12:49
Deložacija 80-godišnje Emilije Zdjelar iz kuće u Živogošću ponovo nije provedena, kao ni u listopadu 2014.g. U obranu Emilije došao je u srijedu Živi zid s dvadesetak aktivista iz Makarske, Splita i Zadra, među njima i Ivan Pernar, na kući je Emilija vidno istaknula hrvatsku zastavu.

Došao je sudski ovrhovoditelj, odvjetnici, četvorica policajaca. Živi zid se poredao po stubištu ispred kuće, stigao je točno u 9 sati ovrhovoditelj, ušao u kuću, popričao sa ženom, zatim su sastavili zapisnik i ispotpisivali.

Nakon dvadesteak minuta Živom zidu je rečeno da "danas deložacije ne će biti". Nitko nije objasnio na osnovu čega se od deložacije odustalo.

Jedan od razloga je, prepričavali su među sobom, neosiguravanje uvjeta deložacije, bravara, kamiona za odovz stvari, itd. Živi zid ušao je u kuću presretne starice i njenog sina Draška i njegove obitelji da zajedno proslave, a ostali su se razišli.

Sudsku borbu oko vlasništva kuće u Živogošću sa svoja dva brata u Australiji, Dominkom i Gordanom Perićem koji žive u Australiji, Emilija Zdjelar vodi 15 godina. Kroz to vrijeme Deložacija je 5 puta zakazivana i odgađana, što samo govori dokle je stiglo hrvatsko pravosuđe.

Emilija Zdjelar je nakon rastave ratnih godina stigla natrag ocu u Živogošće, te da nastavila do smrti šestiti. Prema ugovoru o doživotnom izdržavanju pripala joj je kuća. Međutim, ranije je darovnim ugovorom sinovima darovao 105 kvadrata prizemlja. Prije smrti otac je sudski krenuo u poništavanje darovnice sinovima... i imovinsko vlasnički odnosi su se do kraja zakomplicirali.

Još dok je otac Ante Jukić bio živ braća su darovanu kuću prodali Nenadu Periću, koji također živi u Australiji, s tom da otac do kraja života u njoj može živjeti. Kuća je na Perića i uknjižena.

Na dan zakazane deložacije javila nam se Jagoda Grbić, mještanka Živogošća i rod Perićevih.

- Boli me nepravda i laž. Nije istina da Emilija nema gdje živjeti. Otac joj je ostavio tri kuće, jednu koju je sagradio u Maloj Dubi pored Živogošća, u Podmoraču i u Muravi! Ovu kuću iz koje je trebaju deložirati financirala su njena braća iz Australije za očevog života. Lako se na računu Splitske banke može provjeriti koja je valuta stizala na očevu knjižicu. Otac joj je ostavio i zemlju, ima ona očevih nekretnina. Kuća iz koje ne ćenizaći niti uz sudsku ovrhu, je njene braće. To se u mjestu zna kao i ogorčenost njene braće svim njenim postupcima nakon što se u Živogošće vratila - posvjedočila je Jagoda Grbić.

A. Dragičević, Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:32