StoryEditorOCM
DalmacijaZAJEDNO SMO JAČI

Supetar i mađarski Tokaj dva su grada bratska...

Piše PSD.
19. siječnja 2015. - 17:41

Supetar i grad Tokaj u Mađarskoj postali su bratski gradovi. Ugovor o bratimljenju potpisala je u Tokaju zajedno s Postom Gyorgyem, svojim mađarskim kolegom, supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja se nalazila na čelu višečlanog izaslanstva.

- Ovim činom otvoreni su novi mostovi suradnje između naša dva grada koja imaju dosta toga zajedničkog. Uz turizam, tu su i gospodarstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo i kultura, prisnažila je gradonačelnica Marković, nakon što je stavila svoj potpis na dokument o bratimljenu, uz napomenu kako je to prvi ugovor o bratimljenu koji je potpisao grad Supetar.

Da sve neće ostati samo na potpisu, svjedoči i to kako je već dogovoreno da će učenici osnovnih i srednjih škola iz Tokaja u ožujku posjetiti grad Supetar, a kulturni oblici suradnje nastavit će se tijekom nadolazeće turističke sezone. Supetar je postao omiljeno ljetovalište gostiju iz Mađarske jer ih je iz godine u godinu sve više i po broju noćenja u Supetru drže visoko četvrto mjesto.

Konkretna suradnja između mađarskog i hrvatskoga grada započela je na kuharskoj manifestaciji “Biser mora” koja se već više godina priređuje u Supetru, a na tu manifestaciju stižu majstori kuhača iz mnogih europskih, ali i izvaneuropskih zemalja.

Činu bratimljenja značajnu pozornost poklonili su i mediji iz grada i mađarske regije Tokaj. Grad Tokaj nalazi se u sjevernoj Mađarskoj, u njemu živi pet tisuća stanovnika i središte je istoimene čuvene vinske regije. Za njega je francuski kralj Luj XIV. rekao da je „vino kraljeva i kralj vina“. Izaslanstvo grada Supetra imalo je prilike obići njihova vinogorja i kušati čuvena bijela i desertna vina, ali i njihovu kuhinju.


I. RADIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:10