StoryEditorOCM

Iz Čilea stižu pjesme s našim korijenima

Piše PSD.
15. rujna 2014. - 20:16
Hrvatska matica iseljenika odlučila je zbirci u nastajanju “Druga domovina“ u Sutivanu pokloniti donaciju od 331 knjige koje su u Čileu napisali književnici i pjesnici s hrvatskim korijenima. Povodom najavljene primopredaje u Sutivanu je u prostorijama Narodne knjižnice, gdje će biti smještena i zbirka “Druga Domovina“, održan zajednički program pod nazivom “Večer posvećena Pepiti Turini“, čileanskoj književnici hrvatskog podrijetla. Pisala je eseje, književne rasprave, priče i romane.

Prikazan je i kratki film o životu Pepite Turine, izuzetne žene koja je u čileanskoj književnosti ostavila duboki trag, a podrijetlom je iz Turinova Sela u Hrvatskom primorju.

Prezentaciju je priredila i donaciju osigurala Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske ispostave Hrvatske matice iseljenika.

- Pepita Turina ostala je upamćena i po svom zapisu “I ono smo - što ne želimo biti“ pa je tim riječima koje su uvijek aktualne Branka Bezić Filipović zaključila svoje predavanje.

Nakon prikazanog filma uspostavljena je videoveza s Kerin Turinom, kćerkom književnice Pepite Turine u Santiagu koja je poklonila sve knjige koje je napisala njezina majke. Posjetitelji su joj se na tom činu zahvalili i nagradili je snažnim pljeskom, a ona je bila gotovo do suza ganuta tim činom te je obećala dolazak u Sutivan.

Branka Bezić Filipović istražila je i pobrojala 250 pisaca hrvatskog podrijetla u Čileu. Toliko ih nema ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu. Inače, 80 posto svih hrvatskih iseljenika u Čileu čine Bračani.

Zbirka “Druga Domovina“ pokrenula je formiranje jedinstvene književne zbirke originala na španjolskom jeziku i njihova prijevoda na hrvatski jezik.

To je prva takva zbirka stvorena izvan nacionalne knjižnice u Zagrebu. Tako bi mali Sutivan mogao postati Centar za proučavanje iseljeničke literature.

Potporu tom projektu, uz ostale, dali su veleposlanstvo Republike Čilea u Hrvatskoj, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih poslova Čilea, Čileansko-hrvatski institut za kulturu i Hrvatska matica iseljenika.
IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:13