StoryEditorOCM
Dalmacijavruće teme

Županijska skupština: poveo se razgovor o situaciji u Sućurju, asistentima u nastavi, Matejuški, Šuprahi, Lećevici...

Piše PSD.
8. srpnja 2014. - 17:22
Razvojni rebalans županije, vijećnička pitanja o koncesijama, Centru za otpad u Lećevici, budućnosti manjih, pogotovo ruralnih sredina bile su glavne teme Skupštine Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko dalmatinska županija raspolaže sa 480 milijuna kuna što je povećanje od 73 milijuna kuna, dio povećanja je od poreza, 24 milijuna je namijenjeno je europskom projektu Holistic, a dio novca stiglo je iz državnog proračuna za prijevoz učenika. S koliko novca raspolaže Splitsko dalmatinska županija i za koje potrebe pojasnio je vijećnicima župan Zlatko Ževrnja:

- Proračun je razvojni jer se 201 milijun ili 44 posto novca izdvaja za razvojne projekte, mislili smo na gospodarstvo, turizam, pomorstvo, no nismo zaboravili obrazovanje, kulturu, zdravstvo. Vodili smo računa i o ustanovama koje po zakonu nismo dužni sufinancirati, poput splitskog KBC-a koji zahvaljujući županijskim sredstvima ima modernu operacijsku dvoranu koja je po opremljenosti na petom mjestu u Hrvatskoj. Zahvaljujući novoj opremi pacijenti dva dana nakon operacije mogu otići na kućnu njegu – kazao je Ževrnja.

Većih primjedbi na rebalans nije bilo, no na pojedine zamjerke Ževrnja je rekao kako će uvijek biti nezadovoljnih, no sve primjedbe će kao i uvijek prihvaćati i o njima razgovarati sa svim predsatvnicima Klubova i političkih stranaka. Na koncu, rebalans je prihvaćen sa 27 glasa, a 10 vijećnika je bilo suzdržano, a takav rezultat bio je dovoljan da se rebalans izglasa.

Predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar po tko zna koji put je bio na mukama jer je u predviđenom aktualnom satu bilo mnogo više pitanja pa je dio pitanja opet prebačen za sljedeću sjednicu. I kvorum nije bio za pohvaliti se jer je pri izglasavanju rebalanasa u dvorani bilo svega 37 vijećnika.

Članovi Skupštine bili su raspoloženi za aktualna pitanja pa je tako prvi krenuo Klement Bašić (HNS).

- Što Županija može napraviti kako bi se spriječilo odustajanje norveških investitora od projekta gradnje turističkog kompleksa u Sućurju na Hvaru? - pitao je županijske čelnike Bašić.

- Županija je svoj posao odradila donošenjem izmjena i dopuna Županijskog prostornog plana koji je prilagođen investitorima iz Norveške. No, postoje problemi između Općine i investitora, imali smo brojne sastanke, no tu je riječ o nesuglasju između ponuđenih granica koje je dao investitor i onoga što želi Općina - pojasnio je Ževrnja ponavljajući kako se precizne granice ne određuju u županijskom, već u općinskom planu.

Općina naime drži da su granice nepravilne, a u Županiji imaju drugačiji stav, kako takve granice nisu prepreka. Ima problema i oko infrastrukture između Općine i investitora, no Županija je i u tom dijelu nemoćna.

- Mi nemamo alat kojim bi mogli ući u Općinsko vijeće i reći načelniku kakve uvjete mora prihvatiti – bio je izričit Ževrnja.

SDP- ovu vijećnicu Andreu Vrgoč zanimalo je što župan planira napraviti s Alojzijem Šuprahom, kako je kazala, županovim savjetnikom za sport.

- Moram pojasniti, gospodin Šupraha nije moj savjetnik za sport već savjetnik u županijskom Upravnom odjelu za kulturu i sport, a na toj je utakmici bio kao izaslanik Županijskog nogometnog saveza, a ne djelatnik Županije. Nisam bio tada na utakmici, no žao mi je zbog događaja i već sam osudio taj incident – kazao je Ževrnja.

Vijećnica Vrgoč pitala je i o sudbini pomoćnika u nastavi zbog izjave da se Županija nema namjeru prijaviti na EU projekt za financiranje pomoćnika u nastavi.

- Ante Radovčić mi se pismeno očitovao, a mi imamo službeničke sudove koji će utvrditi što je istina, a što nije – kazao je Brčić.

I Regionalni centar za gospodarenje otpadom našao se među vijećnicima pa je Veljan Radojković (SDP) pitao što Županija radi na projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

- Piše u novinama da bi u slučaju neotvaranja Centra do 2018. godine EU morali plaćati penale, zanima me što Županija radi po tom pitanju. Zanima me i kakva je suradnja s gardskim vlastima oko Karepovca.

- Ozbiljne su pripreme za izgradnju Centra, imali smo brojne sastanke, s HEP-om, završena je žuapnijska cesta, razgovarali smo s vlasnicima zemljišta i ja sam umjereni optimist po pitanju izgardnje Centra. Kroz listopad očekujemo idejno rješenje za Lećevicu koja omogućuju da se ide dalje u postupak ishođenja lokacijske dozvole,a do iduće Skupštine će biti dovršeno detaljno izvješće o projektu Lećevica – odgovorio je Ževrnja.

O Lećevici je pitao i nezavisni Nikša Jajac koji je predložio da se vijećnicima dostavi dinamički plan za Lećevicu. Zamjenik župana Ante Šošić prihvatio je ovaj dobar prijedlog i obećao paln financiranja za sljedeću Skupštinu.
Kako je naglasio župan dobra je suradnja s gradonačelnikom Ivom Baldasarom oko Karepovca, a Ževrnja se nada kako če nakon Karepovca, otpad iz Makarske preuzeti i drugi gradovi.

I Sinjani su došli na dnevni red kroz pitanje SDP-ove Sandre Mitrović.Nikšić.

- Čitamo u novinama kako se na Alku pozivaju europski pučani, zašto županija izdvaja 1,2 milijuna kuna za Alku.

- Riječ je o protokolu Viteškog alkarskog društva i Županija s tim nema veze, no znamo da su pozvani i predsjednik države, premijer, ministri,a novac je namijenjen dovršetku Alkarskih dvora – pojasnio je Ževrnja.

Vijećnik Nikša Jajac prenio je apel stanovnika Trogira za hitnom obnovom crkvice svetog Sebastijana u Trogiru u kojoj je i sat star 600 godina.

-Trogiranima taj sat znači sve, on je slobodno se može reći još jedan stanovnik njihovog grada, hoće li Županija pomoći u obnovi - pitao je Jajac.

Zamjenik župana Luka Brčić odgovorio je kako će odmah vidjeti s gradskim vlastima što se može učiniti kako bi se sat što prije popravio.

SDP-ova vijećnica Sandra Mitrović Nikšić pitala je zašto je Županija Damiru Karamanu dala podkoncesiju za Matejušku.

- Ne radi se o podkoncesiji, naš odjel je dao pisanu podršku toj manifestaciji kao i Turistička zajednica grada Splita. Ocijenili smo da je to atraktivna manifestacija ne samo za građane Splita već i za naše turiste – kazao je župan, a to je na govornici potvrdio i Mate Ivanković, pročelnik županijskog Odjela za pomorstvo i turizam.

Vijećnici su doznali da se Imotska krajina sprema za veliki turistički procvat jer će nakon Velike Gospe krenuti izgradnja šetnica, WC-a, nadstrešnica, stajališta za autobuse,a radovi su vrijedni 2,1 milijun kuna.

Koncesije na pomorskom dobru

Koncesije na pomorskom dobru bile su teme drugog dijela skupštinskog zasjedanja Županije splitsko dalmatinske , no koncesije su bile zanimljive vijećnicima i mimo dnevnog reda.

Tako je i na aktualnom satu postavljeno pitanje zašto se o koncesijama raspravlja u sred ljeta umjesto uoči sezone. Na to je pitanje odgovorio Mate Ivanković, pročelnik upravnog Odjela za pomorstvo i turizam.

– Koncesije su istekle 31.svibnja, a kako Skupština nije zasjedala u lipnju sad su na dnevnom redu – kazao je Ivanković.

U raspravi o prijenosu koncesije za Ovčice reagirao je Veljan Radojković smatrajući da ima razloga misliti kako je riječ o sumnjivim poslovima,a prijenos koncesije otvara prostor za malverzacije.  

- Zašto koncesionar koncesiju nije vratio Županiji, pa da onda mi raspisujemo javni natječaj i tražimo novog koncesionara? Ovo je netransparentno i ovakav način prijenosa koncesije otvara prostor za sumnjive radnje – požalio se Radojković.

Na njegove je prozivke odgovorio pročelnik Ivanković navodeći kako Zakon doista dopušta prijenos koncesije,a na   području naše županije do sada je bio jedan ili dva takva slučaja. Dodatno objašnjenje dao je župan Ževrnja.

- Tvrtka Ovčice d.o.o. je propala, štekat i restoran na pomorskom čine cjelinu. Ništa nećemo izgubiti ako prenesemo koncesiju za obavljanje turističke djelatnosti. Možemo raspisati javni natječaj, ali na njega se nitko neće javiti, a ako ne prihvatimo prijenos koncesije onemogućit ćemo rad jednog gospodarskog subjekta – rekao je Ževrnja.

U raspravi o koncesijama reagirala je Nevenka Bečić kojoj smetaju  brojni ugostiteljski objekti na Žnjanu, smetaju pri dolasku na plažu pa je upitala tko to područje uopće kontrolira. Ubrzo je doznala kako je Žnjan u nadležnosti Grada Splita, a o ovome su problemu već raspravljalo u gradskoj upravi. Pojasnio je to Damir Ćosić Roda, potpredjednik Skupštine koji je i član Vijeća za dodjelu koncesija u Gradu.

- Grad Split daje odobrenja za korištenje pomorskog dobra na tom dijelu, ali oni moraju poštivati određene gabarite. Svaki dan interveniraju komunalni redari, a zatražili su i da se što skorije izradi grafički prikaz svih koncesionara – rekao je Damir Ćosić.

Na kraju su sve koncesije dobile zeleno svjetlo županijskih vijećnika, no i nakon takvih odluka ostalo je mnogo nedoumica i apsurda. Eto, spomenimo samo dvije od svih nabrojenih; koncesija za Ovčice županijska, koncesija za Žnjan gradska tema, a sve u jednom, istom gradu. Za ne povjerovati.

Politička prepucavanja

Bilo je na Skupštini političkih prepucavanja, no bilo je i javnih pohvala stranačkih oponenata. Tako je vijećnica SDP-a Andrea Vrgoč javno pohvalila Anđelka Katavića, pročelnika Odjela za gospodarstvo i EU integracije.

– Vidi se da je riječ o novom pročelniku, župane možete vi promijeniti i čelnike drugih resora pa da u cijeloj županijskoj upravi bude bolje – poručila je županu vijećnica Vrgoč, a pohvale Kataviću izazvale su  ovacije svih vijećnika.

OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:55