StoryEditorOCM
DalmacijaFESTIVAL MORA

Rota Palagruzona: uz ‘Gospu od mora’ zajedrio i kuter HRM-a

Piše PSD.
21. lipnja 2014. - 16:17
Uz Limenu glazbu Vis, u petak se po šesti se put otisnula flota onih starih drvenih ljepotica iz Komiže prema pučinskom otoku Palagruži.

Naime, “Rota Palagruzona 2014.” regata je koja okuplja posade falkuša, leuta, bracera, gajeta, paranci i drugih plovila tradicionalne gradnje, a sve radi očuvanja tih brodova koji su ribareći Jadranom othranili generacije i generacije otočana.

Tako su se ovaj put na startu ispred komiškog lukobrana, uz buran pozdrav Višana i gostiju iz cijele Europe, našle dvije komiške falkuše – ona imena “Mikula”, kormilara Miljenka Nikolića , te “Comeza Lisboa” Tonka Božanića Gruje
, kao i četiri leuta: “Leute moj” Vasija Belasa iz Splita, “Jaruh” Željka Jerata iz Murtera, “Bažokić” Ive Šikića iz Murtera i “Gušte” Tonka Skračića iz Betine.

Našla se tu i paranca iz Omiša imena “Zmaj 2”, kormilara Ive Pešića , a njima uz bok je zajedrila i “Gospa od mora”, bracera iz Dubrovnika Mihe Bulića, kao i kuter Hrvatske ratne mornarice kormilara Nevena Katića.

Oni su dio one veće regate od 42 nautičke milje koliko ih čeka, što jedrenja s latinskim idrom, što veslanja do Palagruže, najisturenije točke hrvatskog Jadrana, gdje će na žalu pučinskog otoka biti Papina večera.

Druga, manja flota od tri gajete – “Bože pomozi” iz Vele Luke, kormilara Denisa Andreisa , pa “Močiguzica” Tonka Buzolića i “Kulaf” Frane Miličića iz Hvara, uputila se do Biševa, šest milja udaljenog Porta, a sve ih je nagradio Eol s dovoljno čvorova tramontane, kako bi se jedrilje napunilo.

A koliko je ovo očuvanje tradicije bitno, istaknula je gradonačelnica Komiže i saborska zastupnica Tonka Ivčević, napominjući kako i potpisivanje Palagruške deklaracije i te kako mnogo znači u nastavku gradnje drvenih brodova koje moramo sačuvati kao nematerijalno kulturno dobro. Što je i cilj i samih organizatora ove manifestacije s “okusom soli” – Grada Komiže, Ars Halieutice, Udruge Palagruža i Alternature.

sandra barčot, foto: božidar vukičević / cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:14