StoryEditorOCM
DalmacijaOBNOVA POZNATE TVRĐAVE, ZAPOČETA PRIJE ČETIRI GODINE, JOŠ ĆE POTRAJATI

Sinj: tvrđava Stari grad u novom ruhu do 2015.

Piše PSD.
1. travnja 2008. - 20:08

Radnik na zidinama tvrdjave stari grad u Sinju koja se obnavlja
i sanira. Foto: Vito Perić
Grad Sinj već četvrtu godinu zajedno s Ministarstvom kulture financira sanaciju i obnovu tvrđave Stari grad na brdu iznad Sinja. Taj važni kulturno-povijesni objekt je simbol Sinja, a za njega se zna i izvan granica Hrvatske. Naime, pod zidinama sinjske utvrde vodila se čuvena bitka s turskim osvajačima 1715. g. u čast koje se i danas održava Sinjska alka, jedinstveno natjecanje takve vrste u svijetu.

Inače, arheološko značenje tog lokaliteta je iznimno jer je još prije dvadesetak godina dr. Tonći Milošević otkrio tragove ljudskog obitavanja na tom brdu stare oko 5000 godina. Nakon opsežnih priprema i snimanja situacije na terenu radovi na obnovi i sanaciji zidina su počeli 2004. g. Izvodi ih specijaliziran tvrtka SPEGRA iz Splita. Grad iz proračuna svake godine izdvoji oko 400.000 kuna, a Ministarstvo daje potporu od 200.000 kuna godišnje.

I sinjski franjevci su počeli gradnju 14 postaja Križnog puta od podnožja do crkvice na vrhu brda. Na svakoj postaji bit će skulpture koje izrađuju eminentni hrvatski kipari, a do sada ih je postavljeno pet. Crkvica Gospi Sinjskoj sagrađena je prije 200 godina u čast nebeskoj zaštitnici sinjskog puka koja ih je prema predanju spasila od turske vojne sile.

Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Anita Librenjak kaže kako su radovi opsežni i nada se da će do 2015. g. kada je proslava 300 godina Sinjske alke i štovanja Gospe Sinjske biti završeni radovi na vanjskom oplošju tvrđave. “Površina koju obnavljamo iznosi oko 10.000 četvornih metara i s obzirom da se radi o bogatom i značajnom arheološkom lokalitetu, radimo korak po korak.

Možda bih kao najzanimljiviji dio sad izdvojila sklop topovnica s bastionom”, kaže ravnateljica Librenjak i dodaje kako bi bilo idealno organizirati pretraživanje venecijanskih arhiva koji obiluju nacrtima i građevinskom dokumentacijom iz onog vremena kada se utvrda gradila. Kada tvrđava bude kompletno sanirana i obnovljena, gradska vlast i kulturni djelatnici se nadaju da će biti atraktivna turistička lokacija.

V. PERIĆ / EPEHA

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 04:37