StoryEditorOCM
DalmacijaMUKE PO ‘ULJANIKU’

Stižu turisti, a novi trajekti neće zaploviti?

Piše PSD.
10. ožujka 2014. - 11:52

Ako se gradnja četiriju “Jadrolinijinih” trajekata u “Uljaniku” nastavi aktualnim tempom, prijeti ozbiljna opasnost da nijedna novogradnja, kapaciteta 616 putnika i 145 automobila, ne zaplovi prema dalmatinskim i kvarnerskim otocima ovog ljeta, kako se najavljivalo prije samo mjesec-dva.

Prva dva broda već su porinuta s pulskog navoza, ali njihova primopredaja nacionalnom putničkom brodaru već “debelo” kasni, jer u službenim knjigama narudžbi državne tvrtke “Hrvatska brodogradnja”, koja prikuplja podatke od škverova, jasno piše kako je prvi trajekt trebao biti isporučen tijekom veljače, a drugi na samom početku ožujka.

Kada su odgovorni vidjeli da stvari ne idu željenim ritmom, objavljeno je da će prvi brod uploviti u “bijelu flotu” oko Uskrsa, dakle u posljednjoj dekadi travnja, no, po svemu sudeći, ni taj datum neće biti dostignut iako je upravo brzina gradnje bila glavni službeni uvjet zbog čega je “Uljaniku” povjeren posao vrijedan 32 milijuna eura.
Od bojazni da će turistički desant na trajektne luke dočekati s postojećim “plovidbenim snagama” ne bježe ni u “Jadroliniji”, ali ipak ističu mogućnost da pulski škverani nadoknade dio zaostataka kako bi vratili barem dio (ne)realno planiranog ritma izgradnje.

– Ne možemo pobjeći od toga da određeno kašnjenje postoji, ali nije dramatično. Prvi trajekt je prototip i u takvim slučajevima uvijek postoje dodatni tehnički izazovi i problemi za brodograditelje. Podržavamo ih i vjerujemo da ovu situaciju, koja je prilično zahtjevna, mogu prevladati – izjavio je za “Novi list” Alan Klanac, predsjednik Uprave “Jadrolinije”.

Poslovodstvo državne kompanije očito ima spreman i svojevrstan “plan B” ako baš nijedna novogradnja iz “Uljanika” ne bude isporučena uoči ili tijekom ljeta, kada “Jadrolinija” ostvaruje najveći dio svojih godišnjih prihoda.

– Zadržali smo sve brodove, obavili remonte, flota je spremna, te naši klijenti neće ništa osjetiti na kvaliteti usluge, čak i ako sva četiri nova trajekta ne budu plovila u sezoni. Međutim, to bi nam donijelo i dodatne troškove, pa se još uvijek nadamo da se to neće dogoditi – dodao je Klanac.

U “prijevodu” to bi moglo značiti da će postojeća flota biti u punom pogonu, uključujući vjerojatno i trajekt “Jazine”, koji je nedavno bio povučen s linija prema zadarskom otočju na “odmor” u Cres gdje ga je trebala čekati – rasprema. No, ako se ne dogodi pozitivan scenarij s prinovama u floti, nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako se trajekt star 36 godina ponovno vrati u pogon.

GORDAN ZUBČIĆ

17. veljače - trebao je biti isporučen prvi trajekt
3. ožujka - bio je datum isporuke druge novogradnje
14. travnja - upisana je primopredaja trećeg broda
27. travnja - trebao bi biti isporučen zadnji iz serije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:19