StoryEditorOCM
DalmacijaTO JE PLJAČKA!

'Stranci nam odnose milijune, krše zakone i ne plaćaju PDV'

Piše PSD.
6. siječnja 2014. - 12:27

Udruga makarskih putničkih agencija prijeti tužbom protiv direktorice Porezne uprave zbog sive ekonomije u turizmu.

– Porezna uprava Hrvatske ne radi svoj posao, a njezinoj ravnateljici Nadi Čavlović Smiljanec direktno smo zaprijetili tužbom zbog pljačke. Pa mi se godinama borimo da strane putničke agencije u poreznom sustavu budu u jednakom položaju kao i naše domaće, a ne da se našim ljudima za 100 kuna zatvaraju lokali ili bilo kakvi drugi poslovi, dok nam stranci u turizmu odnose milijune, krše sve hrvatske zakone i ne plaćaju PDV. Država Hrvatska na taj način dovela nam je nelojalnu konkurenciju – reagirao je Slavko Premeru Ćonćo, vlasnik agencije “Tempet” i potpredsjednik udruženja putničkih agencija Makarskog primorja.

Udruga se godinama uzaludno obraćala svim državnim službama, institucijama i prvim ljudima u državi upozoravajući na golema sredstva koja internetski turistički operateri ubiru bez ikakvih obveza.

Tek je sada reagirao veliki internetski operater Booking.com da će svi njihovi poslovni partneri, privatni iznajmljivači, za njih plaćati PDV na proviziju za ostvareni turistički promet. UMPA Makarska u pozitivnom je smislu dugo isticala internetskog operatera Adrialin, koji je uspješno surađivao s domaćim agencijama. No, kada je vidio da to ne čini ni jedna druga agencija, odustao je i direktno reklamira 20.000 apartmana na Jadranu.
 

Demantij

Temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Splitu, broj Pmed-15/2014 od 4.03.2016. objavljuje se ispravak slijedećeg sadržaja: "Ispravak članka objavljenog 6. siječnja 2014. godine na zahtjev društva Adrialin koji je Slobodna Dalmacija dužna objaviti u skladu sa Zakonom o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13).

Dana 6. siječnja objavili smo članak autorice Ane Dragičević u kojem autorica citira izjave gospodina Slavka Premeru Ćonće da porezna uprava ne radi svoj posao te da straen turističke agencije pljačkaju državu neplaćajući PDV. U članku se kao primjer takve agencije naveo tour operater Adrialin.

Društvo Adrialin GmbH ima ugovor o zastupanju s hrvatskim društvom Adrialin d.o.o., koji uredno plaća sve svoje obaveze te zapošljava i redovito plaća obaveze prema svojim djelatnicima. Sama činjenica da Adrialin GmbH dovodi veliki broj gostiju u Hrvatskuz potvrđuje i koliku zaradu ostvaruju iznajmljivači u Hrvatskoj koji temeljem toga donose direktni prihod državnom proračunu Republike Hrvatske.

Društv Adrialin GmbH s druge strane svoje poreznme obveze podmiruje u zemlji svog sjedišta, te u skladu s primjenjivim poreznim propisima i dužno plaćati obveze u državi svoje rezidentnosti.

Za namjerne i neistinite tvrdnje o neplaćanju poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj govore o nepoznavanju osnovnih načela oporezivanja prijašnjeg sugovornika ovdje demantiranom članku te je slijedom jasno zašto na demantirani članak kao i na ranije slično objavljene članke nije r4eagirala porezna uprava niti ostala nadležna tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:49