StoryEditorOCM
DalmacijaPo babi i stričevima

Roditelji u Kamenmostu ostavili školarce kod kuće: Političke obračune plaćaju naša djeca

Piše PSD.
5. studenog 2013. - 21:27
U ponedjeljak s početkom nastave u područnoj školi “Kamenmost” u općini Podbablje, a koja je u sklopu Osnovne škole “Stjepan Radić” iz Imotskoga, nije bilo živahno kao obično. Naime, četvero roditelja troje prvašića i jednoga drugaša svoju djecu nije htjelo pustiti na nastavu.

- Ne, nećemo ih pustiti jer nisu naša djeca igračka u nečijim rukama, da im se svako malo mijenja učiteljica - riječi su Stanke Ajduk, majke jednog prvašića, koja je govorila u ime roditelja.

- Četvero mališana koji rade u kombinaciji prvog i drugog razreda prije dva mjeseca dobilo je novu učiteljicu Jelenu Vujčić. Ona se divno uklopila s djecom, zavoljeli smo je, radila je predano i pošteno. I taman kada su se djeca priviknula na nju, dolazi nam prije par dana vijest da nam šalju novu učiteljicu. Mi protiv nje, zaista, nemamo ništa, ali zašto nam djeci stvaraju nove probleme, zašto iz Imotskog iz tamošnjeg Školskog odbora šalju onu koju su oni izabrali. Zašto, ako smo već njihova područna škola, nema našeg predstavnika u tom školskom odboru?

Sigurni smo da mnogi koji tamo sjede i donose odluke i ne znaju gdje je naša škola. Ako još tu ima i politike, pa da se preko leđa naše djece to prebija, onda smo samo još više čvrsti da djecu nećemo slati na nastavu dok nam se do u detalje sve ne razjasni ili ne ostane stara učiteljica - bili su odlučni roditelji u Kamenmostu Miranda Perić, Stanka Ajduk, Kristina Vrankić i Vesna Šućur.

- Kao dugogodišnja prosvjetna djelatnica smatram da je djeci mjesto u razredu. Ali napominjem da sam kao ravnateljica Školskom odboru upravo predložila Jelenu Vujčić jer se pokazala kao izuzetan dobar i kvalitetan radnik. Time je moja ingerencija završena, a Školski odbor je taj koji je donio odluku.

Sve po zakonu

Oni su proveli proceduru po zakonu i glasanjem su izabrali novu učiteljicu za rad u toj školi. Sve dalje od toga neću komentirati - kazala nam je ravnateljica Osnovne škole “Stjepan Radić“ iz Imotskoga prof. Mara Pezo.

- U Školskom odboru čija sam predsjednica sjedi uz mene još šestero odgovornih ljudi: Ante Đuzel, Petar Bašić-Markota i Jadranka Brečić kao predstavnici lokalne samouprave, moje kolegice Ivana Ćosić i Anđa Jažo u ime nastavničkog kadra i prof. Antonela Rebić kao predstavnik roditelja.

Proceduru izbora učiteljice obavili smo u skladu sa zakonskim aktima, čak smo izabrali i javno glasanje i ničim nismo povrijedili propise izbora. No kada vam njih 47 uputi molbu, a primaju se samo dva radnika, možete zamisliti kako je i nama u Školskom odboru. Svi članovi radili su odgovorno svoj posao, a svatko ima pravo i da se ljuti - kazala nam je predsjednica Školskog odbora prof. Branka Buljan.

Braco Ćosić

‘Po babi i stričevima’

Roditelji su tijekom ponedjeljka kontaktirali i s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić, koja im je savjetovala da djecu ipak šalju na nastavu.

- Hoćemo, radi djece, ali nećemo odustati u traženju uzroka promjene učiteljice, jer čini se da tu ima po onoj narodnoj “Po babi i po stričevima“- veli nam Stanka Ajduk.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:55