StoryEditorOCM
DalmacijaLJEPOTA PLESA

Mažoretkinje osvojile 400 medalja, Kaštela u znaku natjecanja

Piše PSD.
26. travnja 2013. - 10:59

Kaštela će u tri dana vikenda biti u znaku natjecanja mladih iz raznih krajeva, a ujedno i domaćin 17. prvenstvu Republike Hrvatske u mažoret plesu. Kultura mažoret plesa je prisutna gotovo svakodnevno na manifestacijama diljem naše domovine, Europe i svijeta, i svi se njome ponosimo, a svoje umijeće u plesu i pokretu mažoretkinje iskazuju na raznim lokalnim, regionalnim, nacionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima.

Ove je godine organizacija prvenstva države pripala plesnoj udruzi Kaštelanske mažoretkinje, koje su jučer svoj defile odradile i na svečanom otvorenju splitske zapadne obale. Na jednom mjestu pod istim krovom, pravilima i propisima, pred istom publikom tijekom tri dana sastat će se gotovo 1000 djece i mladih kako bi odmjerili svoje snage u umijeću mažoret plesa.

Kultura različitosti

Natjecatelji, kako nam je potvrdio predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Tošić, dolaze iz 25 gradova i općina (Cavtata, Čakovca, Donjeg Kraljevca, Goričana, Ivanić Grada, Koprivnice, Krapine, Lipika, Ludbrega, Murskog Središća, Nove Gradiške, Pleternice, Požege, Primoštena, Segeta, Sinja, Splita, Solina, Trilja i Vodica).

− Cilj natjecanja je stvaranje pozitivnog ozračja, ponajprije kod samih natjecatelja, stvaranje dojma navike i kulture rada. Mažoret plesom potičemo, pomažemo i afirmiramo stvaralaštvo koje unapređuje i razvija kulturu različitosti, kao zajedničko civilizacijsko naslijeđe i suvremeni kreativni kapacitet − uoči sutrašnjega otvorenja prvenstva, u ime organizatora, kazao je Ivan Tošić, potpredsjednik Kluba kaštelanskih mažoretkinja.

Inače, Kaštelanke kao domaćini ove smotre plesa u mažoretu imaju dugo iskustvo, a često puta bile su na najvišim postoljima na raznim domaćim i inozemnim natjecanjima.

− Možemo se pohvaliti s oko 400 medalja različitog sjaja s lokalnih, regionalnih, europskih i svjetskih natjecanja. U našoj plesnoj udruzi imamo 120 djece raznih uzrasta. Uspjesi koje su do sada postigli velikim se djelom mogu pripisati dugogodišnjim trenericama Aleni Rako i Ivoni Bašić, ali i samoj djeci i njihovim roditeljima − kazao je Tošić, navodeći kako će natjecanja na prvenstvu, osim domaćih, suditi i međunarodne sutkinje iz Nizozemske i Češke.

Na kraju samog natjecanja, kao po običaju, dodijelit će se medalje (zlato, srebro i bronca), pehari i priznanja za sudjelovanja, a shodno postignutim rezultatima, proglasit će se nacionalni predstavnici za europsko i svjetsko natjecanje.

Defile u Kaštel Starom

Kažimo kako prvenstvo počinje danas, u petak, u 13 sati u dvorani. Svečano otvorenje će biti nakon defilea rivom u Kaštel Starom s prigodnim programom u kojemu nastupaju mješoviti zbor “Bijaćka vila”, glazbeni orkestar “Zrinjski” i drugi.

Nastavak natjecanja je u subotu, od 8.30 do 20 sati, u dvorani, te u nedjelju od 8.30 do 16.30. Proglašenje dobitnika, dodjela medalja i zatvaranje prvenstva planirano je za 18 sati. Sudionike će uoči otvorenja pozdraviti predstavnici Grada Kaštela i Županije, a ulaz na sva događanja je slobodan.

Piše Jakov Žarko 
Snimio Ante Čizmić / Cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:44