StoryEditorOCM

Imoćani i Solinjani na državnom natjecanju puhačkih orkestara

Piše PSD.
22. travnja 2013. - 10:00
U nedjelju  je u Kliškom Domu kulture u organizaciji Zajednice puhačkih orkestara naše županije i  domaćina, KGD Mosor,održana Peta smotra puhačkih orkestara Splitsko dalmatinske županije.Na natjecanju je sudjelovalo sedam. orkestara iz Selca i Pučišća s otoka Brača, Solina,Vrgorca, Imotskog,te domaćin KGD Mosor,a izvan konkurencije sudjelovao je puhačkih orkestar iz Omiša,koji se ponovno aktivirao nakon višegodišnje pauze u radu.

Pet orkestara sudjelovalo je u „C“ kategoriji,dok su u najelitnijoj „A“ kategoriji sudjelovali samo Imoćani sa svojim HPO Gradskom glazbom,inače višestruki prvaci Hrvatske.

Maestro Hari Zlodre,kao selektor Hrvatskog sabora kulture,a nakon preslušavanja svih orkestara donio je odluku da na Državno natjecanje,koje će se 8. i 9. lipnja održati u Novom Vinodolskom u C kategoriji ide puhački orkestar „Zvonimir“ iz Solina pod ravnanjem prof. Tonća Ćićerića,dok će  HPO Gradska glazba Imotski zastupati našu županiju u najelitnijoj konkurenciji,pod ravnanjem prof. Ivana Glibote Crnog.

Prema ocjenama stručnjaka orkestar iz Imotskog ipak je daleko ispred svih orkestara.

Maestro Zlodre istaknuo je zadovoljstvo što se na susretu u Klisu okupio solidan broj orkestara,pozivajući i ostale sredine da surađuju sa Zajednicom puhačkih orkestara,koja je opravdala svoje postojanje,pri tom konstatirao da je i kvaliteta Petog susreta orkestara  napredovala.

- Zajednica orkestara naše županije je pun pogodak, veseli me prijavljeni broj  orkestara,iako bi volio da su u Klisu bili i orkestri iz Kaštela i Sinja.Što se tiče moga orkestra, nastojat ćemo i po peti put u Novom Vinodolskom u Imotski donijeti titulu najboljih u Hrvatskoj, izjavio je prof. Ivan Glibota, ujedno i predsjednik Zajednice puhačkih orkestara županije.

Domaćini KGD Mosor odlično su organizirali ovu smotru,a sve sudionike njih više od 400 pozdravio je i dožupan Luka Brčić,te pročelnik za kulturu kliške općine Jakov Vetma. Program je vodila prof. Dalija Šaban.

Braco Ćosić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:20